onsdag 28 augusti 2013

Nina av en slump

Nina av en slump : roman (häftad)
Nina, huvudpersonen i Nina av en slump av Michéle Lesbre, arbetar som frisörlärling i en liten fransk stad, och hon vantrivs:

"Dagarna ser precis likadana ut. Jag kliver upp, jag går till salongen, jag kletar i folks hår, rafsar i deras hårbotten, jag schamponerar, gnider in balsam i hårtopparna, jag får höra "det är för varmt", "det är för kallt", jag springer till 25:ans buss, jag kommer hem, jag går och lägger mig. Det är allt."

Hennes drömmar om framtiden är något helt annat. När hennes vän Arnold tar med henne på en teaterföreställning i Lille, är det som om skådespelerskan på scenen väcker all hennes egen längtan att bli någon, att bli sedd:

"Under en ganska lång stund hörde jag inte ett ord av hennes monolog. Jag var alltför uppslukad av hennes närvaro, hon var så ensam, så utsatt för publikens lystna blickar. Jag avundades henne. Jag avundades den där bilden som nästan räckte för mig, som fick mig att tänka på min egen längtan efter att någon gång bli sedd på det sättet, som en unik varelse, en bräcklig människa vars mystiska uppenbarelse gjorde intryck på hela världen."

Arnold berättar för henne om Tjechovs Måsen, om huvudpersonen som har mycket gemensamt med bokens Nina:

"I en pjäs av Tjechov finns det en flicka som heter Nina. Hon drömmer om att bli skådespelare, men framförallt drömmer hon om något annat, om en annan plats, om något som skulle ge hennes liv en mening."

Nina frågar sin mamma om de har döpt henne efter Nina i Måsen, men får svaret att hon fick namnet Nina av en slump. Men deras drömmar och längtan efter att hitta sin plats i världen är desamma.

Nina av en slump är framförallt en roman om kvinnlig gemenskap. Nina och hennes mamma Suzy har en nära relation; sedan Ninas pappa lämnade dem lever de ensamma, med undantag för de män som Suzy träffar. Mamman arbetar på en textilfabrik och på lördagarna träffas väninnorna från fabriken hemma i Ninas och mammans kök. Det skrattas och stojas, men de planerar också de stora strejken. Fabriken hotas av nedläggning och kvinnorna går samman för att försöka rädda sin framtid.

Männen blir bakgrundsfigurer. Den frånvarande fadern, mammans före detta pojkvän Ricco som lämnar henne med ett brustet hjärta, den grymme fabrikschefen Delplat, Ninas pojkvän Steph som hon egentligen inte verkar ha några djupare känslor för. Undantaget är Arnold, Ninas vän, som hon kan ty sig till när hon behöver stöd.

Tonen i boken är lågmäld och tempot eftertänksamt. Insprängt i berättelsen är drömlika sekvenser där Nina antyder en hemsk upplevelse. Men vad är sanning och vad är dröm? Och hur ska det gå för Nina i framtiden? När jag slår igen bokpärmarna känner jag mig hoppfull.

Jag gillar verkligen Nina av en slump och blir sugen på att också läsa Lesbres första roman på svenska, Den röda soffan.Titel: Nina av en slump
Författare: Michéle Lesbre
Utgivningsår: 2012 (originalet 2001)
Förlag: Sekwa
Översättare: Lotta Riad
Antal sidor: 189


Andra som bloggat om Nina av en slump är till exempel Enligt O och Lyrans noblesser.

2 kommentarer :

  1. Det verkar som en bok för mig. Den åker upp på läslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! Jag fick mersmak och ska lägga till Den röda soffan på min läslista.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...