söndag 11 augusti 2013

The Fault in Our Stars av John Green

The Fault in Our Stars
Jag kan lika gärna säga det med en gång - John Greens The Fault in Our Stars (den svenska titeln är Förr eller senare exploderar jag) är en fantastiskt bra ungdomsbok. Och som det så ofta är med de riktigt bra ungdomsböckerna, passar läsningen utmärkt även för vuxna.

Huvudpersonen, 17-åriga Hazel, lever med ena foten i graven - hon är diagnostiserad med obotlig cancer och vet att hon snart ska dö. Hon har visserligen börjat ta en medicin som gör att cancern för tillfället inte förvärras, men det är aldrig en fråga om att hon ska kunna överleva sjukdomen.

Hazels mamma skickar henne till kyrkans stödgrupp och Hazel går motvilligt dit. Tills en eftermiddag när Augustus Waters, friskförklarad från sin cancer, dyker upp. Nu tar kärlekssagan sin början.

The Fault in Our Stars är en bok om ungdomskärlek, men det är en kärlek där döden är ständigt närvarande. Sjukdomen skildras utan sentimentalitet och berättelsen är både otroligt romantisk och otroligt sorglig.

Jag tycker om att läsa om hur de här ungdomarna gör det bästa de kan av sina liv - en lärdom för oss alla. Men också om hur deras föräldrar tvingas hitta ett sätt att leva vidare med vetskapen att deras barn kommer att dö långt före de själva gör det.

Mitt bland den överväldigande kärleken och sorgen ryms dessutom en stor dos humor. Man skrattar högt ibland, som när Augustus med sin benprotes inte känner hur hårt han trycker ner bromspedalen, och följaktligen kör bil så ryckigt att Hazel med sin syrgastub, knappt kan andas. Det är dråpligt mitt i allt eländet.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken. Man får en inblick i hur det kan vara att leva med cancer, man får gråta och skratta. Och kanske främst av allt, man får glädjas åt Hazels och Augustus kärlekssaga.Titel: The Fault in Our Stars
Författare: John Green
Utgivningsår: 2012
Förlag: E P Dutton Co Inc
Antal sidor: 318

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...