söndag 12 januari 2014

Den röda soffan


I Michèle Lesbres roman Den röda soffan får vi följa Anne, en kvinna från Paris som ger sig ut på en resa med transsibiriska järnvägen. Anledningen till resan är hennes gamla kärlek Gyl som har bosatt sig i en liten by i trakten av Bajkalsjön. De har betytt mycket för varandra, även om det var länge sedan de hade ett förhållande. När hans brev från Ryssland slutar komma blir Anne djupt oroad, och hon känner ett starkt inre tvång att ge sig iväg och ta reda på vad som hänt honom.
 
Den långsamma tågresan blir för Anne också en inre resa. Hon betraktar världen som passerar utanför tågfönstret, hon möter människor som hon aldrig ska träffa igen, men vars personligheter gör bestående intryck på henne. Ofta tänker hon på Clémence Barrot, den gamla damen som hon brukar läsa högt för hemma i Paris.
 
Clémence är före detta modist och granne med Anne. Ett par gånger i veckan brukar Anne besöka henne och har då med sig böcker som handlar om stråtrövaren Marion du Faouët, kvinnorättskämpen Olympe de Gouges och journalisten Milena Jesenska. Anne sitter alltid på en särskild stol och Clémence sitter på den röda soffan, där ett gulnat fotografi på henne och hennes ungdomskärlek är gömt bakom kuddarna.
 
 Ju längre Anne kommer på sin resa mot Bajkalsjön, desto mer inser hon att det viktiga inte är att återse Gyl. Genom vänskapen med Clémence, de modiga kvinnorna de läser om, och personerna Anne träffar på sin resa, kommer hon till insikt om att livet aldrig upphör att erbjuda nya möjligheter, trots förlorad kärlek och tiden som rusar förbi alldeles för fort.
 
Läs också Michèle Lesbres roman Nina av en slump, som jag har skrivit om här.
 
Titel: Den röda soffan
Författare: Michèle Lesbre
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivningsår: 2009 (det franska originalet år 2007)
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 131 

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...