tisdag 28 januari 2014

Kaffepaus à la ToveI år är det 100 år sedan författaren och konstnären Tove Jansson föddes. På webbplatsen Tove100 kan man under hela jubileumsåret läsa om hennes liv, konst och författarskap. Där finns också en kalender som visar olika Tove Jansson-aktiviteter under året.

Tove Jansson var ju så mycket mer än mamma till mumintrollen. Jag är sugen på att läsa Tuula Karjalainens biografi Tove Jansson: arbeta och älska (2014) för att bredda min bild av denna finlandssvenska ikon.
Men det är ju svårt att inte älska mumintrollen... I antologin Stora boken om mumin (2008) får vi möta dem alla: Mumintrollen själva förstås, lilla My, Sniff, Hemulen, Mårran, Filifjonkan och Snusmumriken. Boken inkluderar bland annat klassikerna Vem ska trösta knyttet?, Trollkarlens hatt och ett muminlexikon från A till Ö.

4 kommentarer :

 1. Precis idag har även jag skrivit om Tove Jansson för jag hittade nämligen Tuula Karjalainens fina biografi på biblioteket. Den tycker jag absolut att du ska läsa för den är både välskriven och vacker och så får man en helt ny (åtminstone fick jag det) inblick i en stark och mycket intressant kvinnas liv. Inte bara mumintroll, som sagt- utan mycket, mycket annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu står jag i kö på den på mitt bibliotek :-) Roligt att höra att du gillade den!

   Radera
 2. Stora muminboken är så fin! Den önskar jag mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den fin! Det här är ett biblioteksex, men jag skulle gärna ha den själv i bokhyllan!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...