söndag 12 januari 2014

Biblioterapi - vad läser du för att må bättre?

Product DetailsBöcker är oslagbara i många sammanhang, inte minst när man behöver lite extra stöd eller tröst.
 
Har du sett Stephens Frys stora språkresa (Fry's Planet Word)? Det är en dokumentärserie från 2011, där Fry söker det mänskliga språkets ursprung. I den femte och sista delen som handlar om skönlitteraturen, pratar han bland annat om Shakespeare, Joyce och Orwell (du måste verkligen se serien om du inte redan gjort det!).
 
Det är också i det här avsnittet som han intervjuar Robert McCrum, författaren och tidningsredaktören som har skrivit en bok om den populäre engelske författaren Wodehouse. I diskussionen mellan Fry och McCrum framkommer att många som är sjuka eller till exempel de som sitter i fängelse, tycker om att läsa just P.G. Wodehouse. Någonting i hans böcker skänker tröst, glädje och kanske en stunds respit från eländet. Fry konstaterar att en författare knappast kan få en större komplimang än så; tänk att vara någon vars böcker en läsare vänder sig till i svåra stunder.
 
File:Stephen Fry cropped.jpg
 
Min biblioterapeut är som av ett lustigt sammanträffande just Stephen Fry. En period förra året när jag inte direkt var på topp, slukade jag hans självbiografiska böcker Moab is my Washpot och The Fry Chronicles. Dessutom tittade jag på flera av hans teveprogram: Planet Word, hans serie Stephen Fry in America (där han kör runt i USA i sin svarta brittiska taxi) och en oändlig mängd QI-avsnitt. Och jag är helt övertygad om att min Fry-konsumtion faktiskt fick mig att må bättre.
 
Det är något speciellt med Stephen Fry. Han är extremt rolig, hyperintelligent, kunnig, nyfiken och artig. Han älskar den klassiska litteraturen, men är inte snobbig kring vad man böra läsa. Dessutom skriver han själv fantastiskt. Lägg därtill en stor dos engelsk charm. Precis vad jag behöver när jag känner mig "a bit under the weather."
 
 Vilka författare/böcker läser du för att må bättre?

4 kommentarer :

 1. Ska genast kolla upp serien, när jag kommer hem! :)

  SvaraRadera
 2. ja, Stephen Fry är mycket speciell. jag gillar honom mycket på filmduken också. jag läser R S Thomas kärva walesiska dikter när jag är låg. eller någon annan klassiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är en mycket bra skådis också! Jag har faktiskt aldrig hört talas om R S Thomas dikter - det måste jag kolla upp!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...