torsdag 2 januari 2014

Expeditionen: Min kärlekshistoria


Med Expeditionen: Min kärlekshistoria vann Bea Uusma 2013 års Augustpris för bästa fackbok, och jag tycker utan tvekan att hon är en värdig vinnare. Visst hade jag hört talas om Andrée-expeditionen förut och kände till historien i grova drag, men jag trodde aldrig att jag fullkomligt skulle sluka en fackbok i ämnet.


Expeditionen läser man nästan som en thriller - det är andlöst spännande att få reda på mer om själva projektet och vad som orsakade medlemmarnas död, och det är faktiskt nästan lika spännande att följa Uusmas närmast besatthet av ämnet. Hon lyckas verkligen överföra sin egen fascination till läsaren och jag drömmer mig bort och försöker tänka mig in i hur det skulle kännas att befinna sig i det där vita tröstlösa landskapet.

Den 11 juli år 1897 lyfter en vätgasballong på väg mot Nordpolen. Ombord finns Salomon August Andrée, Nils Strindberg och Knut Fraenkel. Efter att ballongen går sönder tvingas de i månader att vandra över isen släpandes på den tunga utrustningen lastad på slädar. Den 5 oktober får de äntligen fast mark under fötterna - de slår läger på den karga och ogästvänliga ö som vi idag kallar Vitön, men som då inte ens fanns utritad på kartorna. De inser att de kommer att bli tvungna att övervintra där, men redan efter några få dagar är de alla döda, av omständigheter som ingen ännu helt lyckats fastställa.

Parallellt med skildringen av själva expeditionen får man i boken ta del av Uusmas efterforskningar: hur hon besöker arkiv, får hjälp med att analysera en skelettdel som hittats vid lägerplatsen på Vitön, och hur hon ställer upp hypoteser för troliga dödsorsaker. Dessutom är boken rikt illustrerad, så man kan själv studera de gulnade textfragmenten och fascineras av bilder från Vitön, både från Andrées expedition och från det tillfälle Uusma själv lyckades ta sig iland på denna ö som oftast ligger inbäddad i ogenomtränglig is.

Vitön är en gåtfull plats, både på grund av sin placering långt inne i islandskapet, och på grund av omständigheterna som rör ingenjör Andrée och hans två medresenärer. Uusmas sista ord i boken är de här:

Vitön lyser. Mitt ute i ishavet, trots att ingen ser det. Nu, när jag sitter i Stockholm och skriver det här, så lyser det om Vitön. Det är ingen som ser det. Men den lyser.


Titel: Expeditionen: Min kärlekshistoria
Författare: Bea Uusma
Utgivningsår: 2013
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 313

2 kommentarer :

  1. Oj var den så spännande! Då måste jag också läsa den efter min man som fick den i julklapp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag! Verkligen spännande läsning!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...