måndag 5 januari 2015

Legenden om Sally Jones och Mördarens apa

Ett riktigt spännande läsäventyr är den, Legenden om Sally Jones, skriven och illustrerad av Jokob Wegelius.
Gorillan Sally råkar ut för den ena svårigheten efter den andra. Hon fångas av en tjuvjägare, säljs till en elfenbenshandlare som ska ge bort henne i förlovningspresent (vilket inte uppskattas av damen i fråga) och hamnar därefter hos Frau Schultz som lär upp henne till att bli inbrottstjuv. Äventyren avlöser varandra: hon träffar orangutangen Baba och blir förälskad, hon hamnar på cirkus och hon lär sig svetsa och reparera bilar.
Många av människorna hon möter behandlar henne illa. Men hon hittar också sann vänskap i Chiefen som är maskinchef på fartyget Otago:
Wegelius illustrationer är helt fantastiska och finns på bokens alla sidor, tillsammans med korta textavsnitt som driver äventyret framåt.
Mördarens apa är fortsättningen på berättelsen om gorillan Sally, och den är minst lika bra. Kanske bättre, faktiskt, med tanke på att de drygt 600 sidorna gör att Wegelius kan ta ut svängarna ordentligt.

Den här gången tar oss äventyren bland annat till fado-sångernas Lissabon och till en flygintresserad maharadja i Indien. Och viktigast av allt, vänskapen mellan Sally och Chiefen består.

Som bekant blev ju Mördarens apa den välförtjänte vinnaren av Augustpriset 2014 för bästa barn- och ungdombok.


Titel: Legenden om Sally Jones
Författare: Jakob Wegelius
Utgivningsår: 2008
Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
Antal sidor: 108

Titel: Mördarens apa
Författare: Jakob Wegelius
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
Antal sidor: 619

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...