tisdag 6 januari 2015

Ugglan listar: Vintriga böcker


Här i nordöstra Skåne blev det en alldeles grön jul och fortfarande har det inte fallit en enda snöflinga. Det blir till att drömma sig bor till vintrigare landskap i böckernas värld istället:
 
1. The Shipping News av Annie Proulx utspelar sig i det vintriga och ödsliga Newfoundland. Bokens huvudperson Quoyle, en man som lämnats ensam med sina två döttrar, övertalas av sin faster att återvända till familjens ursprungliga trakter och börja sitt liv på nytt. Han får lära sig att anpassa sig till det lokala livet och att klara sig igenom Newfoundlands hårda vinterstormar.
 
2. I Snow Falling on Cedars av David Guterson faller snön som ett slags ackompanjemang till de händelser som sakta nystas upp i boken. Året är 1954 och på den lilla ön San Piedro utanför USA:s nordvästra kust är japanskättade Kabuo Miyamoto anklagad för mordet på en lokal fiskare. Men boken är lika mycket en skildring av hur japanerna på ön behandlades under andra världskriget och de känslor från den här tiden som fortfarande finns kvar hos byborna.
 
3. Så mycket vintrigare och kallare än miljön i Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma blir det inte. Berättelsen om hur hon begav sig till Antarktis för att följa i spåren efter ingenjör Andrées expedition var mångas favorit under 2013.
 
4. Häxan och lejonet av C.S. Lewis är en annan vinterklassiker. Vi minns väl alla hur Edmund, Susan, Peter och Lucy trevar sig fram mellan vinterrockarna i garderoben och kommer ut i landet Narnia där det råder evig vinter på grund av den onda vita häxan.
 
5. En lång vinter av irländaren Colm Tóibín uspelar sig i en liten bergsby i Spanien. Miguel återvänder till familjen efter att ha gjort sin militärplikt och när alla åker till byn för att handla märker han hur modern smyger iväg ensam. Han inser att hon är alkoholist, något som de andra i familjen verkar vilja dölja för honom. Ett våldsamt bråk utbryter mellan föräldrarna och när det blir morgon märker de att modern är försvunnen. Det är också då snön börjar falla och redan efter någon timme råder full snöstorm.


Har du några andra vinterfavoriter?

4 kommentarer :

 1. Daniel Woodrell, En helvetes vinter; Melanie McGrath, White Heat och The Boy in the Snow, Giles Blunt, Fader Död
  är mycket bra. och kallt är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för flera spännande tips! Och samma dag som jag publicerade mitt inlägg började det faktiskt snöa - men det smälte bort lika snabbt igen...

   Radera
 2. Tove Janssons 'Trollvinter' förstås :) Och 'Snö' av Maxence Fermine.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollvinter, såklart! Snö har jag inte hört talas om, så tack för tipset!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...