torsdag 15 januari 2015

The Last Runaway

Jag har läst alla böcker av Tracy Chevalier, ända sedan jag först fick tag på hennes välkända Girl with a Pearl Earring. Kort efter att hennes senaste roman The Last Runaway kom ut köpte jag den under en resa till London med tanken att jag genast skulle börja läsa den. Men sedan blev den liggande...

Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde att läslusten inte riktigt infann sig, annat än möjligen att det för första gången från Chevaliers penna inte skulle handla om en engelsk eller europeisk berättelse. Kanske kändes det helt enkelt inte riktigt som vanligt, men det visade sig förstås att det inte gjorde något alls.
 
The Last Runaway handlar om kväkaren Honor Bright som 1850 emigrerar till Ohio i Amerika. Hon följer egentligen med sin syster som ska gifta sig med en man hemifrån som redan gjort resan över Atlanten. Honor har i sin tur blivit lämnad av den man hon trodde hon skulle gifta sig med och tycker inte hon har något att leva för hemma i England. Det blir en hård resa över havet och kort efter att de kommer fram dör Honors syster, och Honor blir lämnad ensam i ett land som det egentligen inte var hennes val att åka till.
 
Det finns ofta någon slags utgångspunkt eller sammanhållande tema i Chevaliers romaner (som Vermeers målning i Girl with a Pearl Earring eller en viss gravutsmyckning i Falling Angels), och i The Last Runaway handlar det om lapptäcken. Honor är en skicklig sömmerska och det är också genom sina sykunskaper hon blir vän med Belle som har en slags tyg- och hattaffär och som låter Honor sy och bo hos henne när hon först anländer.
 
Honor syr vackra lapptäcken där hon väver in tygbitar från plagg som betytt mycket för henne. Chevalier själv lärde sig tydligen att sy lapptäcken när hon arbetade med romanen, allt för att verkligen kunna beskriva processen. I det här klippet från en föreläsning kan den som vill lyssna till när hon pratar både om romanen och om lapptäcken:
 
 
Ett annat viktigt tema i romanen är den hemliga och farliga rörelse som kallades "the underground railroad", ett slags nätverk av människor som hjälpte och gömde slavar som rymde från sydstaterna mot friheten i norr. Belle är en av hjälparna och det dröjer inte länge förrän också Honor gömmer mat åt de förbipasserande flyktingarna och ibland låter dem gömma sig i någon av ladorna på bondgården där hon bor.
 
 
Titel: The Last Runaway
Författare: Tracy Chevalier
Utgivningsår: 2013
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 355
 
 

2 kommentarer :

  1. verkar vara en trevlig bok. snygg är den också. tror aldrig att jag läst något av Chevalier, men jag har sett filmen. kul det där med lapptäcken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar verkligen Chevalier. Lyssnade på henne en gång i London också och tyckte hon verkade väldigt sympatisk!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...