fredag 19 juli 2019

Läs en novell IV: Den blå måndagen av Ivan Bunin

Ivan Bunin, 1933 (från Wikipedia)
Till Läs en novell IV har jag länge försökt hitta en novell till nr. 4: "Läs en novell med en veckodag i titeln". Nu har jag läst Nobelpristagaren Ivan Bunins "Den blå måndagen."

Novellen handlar om en man som uppvaktar en tjusig kvinna. Handlingen utspelar sig i Moskva under vintern och huvudpersonen åker varje kväll till den lägenhet mittemot Frälsarkatedralen där kvinnan bor. Han tar med henne ut till fina restauranger och de går på teater och konserter tillsammans.

Men kvinnan är samtidigt avvaktande och låter inte mannen komma för nära. Hon verkar också ha en melankolisk sida och njuter av svunna tider och gamla traditioner. Ibland när mannen kommer till hennes lägenhet sitter hon vid flygeln och spelar Månskenssonaten, långsamt och sömngångaraktigt. Trots alla nöjen mannen tar med henne på - i salonger där hon verkar bekant med alla - verkar kyrkan ha en större dragningskraft på henne. Till slut reser hon bort och skriver i ett brev att hon blivit novis i ett kloster.

Det här är det första jag läst av Bunin och jag gillar hans sätt att skriva. Särskilt hans förmåga att måla upp miljöer och stämningar.

Ivan Bunin tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1933.


Titel: "Den blå måndagen"
Ur: Mörka alléer
Författare: Ivan Bunin
Översättare: Per-Olof Andersson
Utgivningsår: 2008
Förlag: Akvilon

4 kommentarer :

 1. Ivan Bunin är bra, så du hittade en veckodag :)

  SvaraRadera
 2. Jag borde också läsa Bunin. Jag gillar ju ofta di ryske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade hans sätt att skriva, och kommer säkert att läsa nåt mer av honom.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...