fredag 4 oktober 2013

Bokbloggsjerka - Venedig som bokmiljö

På fredagar  ställer Annikas Litteratur- och kulturblogg bokrelaterade frågor i sin bokbloggsjerka. Om man vill vara med, ska man denna vecka svara på följande:

Berätta om en ”bokmiljö” som du har besökt alternativt gärna skulle vilja besöka. Naturligtvis är det även okej att ta upp fiktiva miljöer om du vill det!

Jag vill gärna berätta om Venedig, kanske en av de mest litterärt omskrivna städerna. Jag och sambon gjorde ett besök där när vi bilade runt i nordöstra Italien för några år sedan, och att stiga iland vid kajen utanför Markusplatsen var nästan som att stiga in i en bokmiljö.


Det vilar i mitt tycke en magisk känsla över Venedig. Den ger nästan intryck av att vara en sagostad där den vilar på pålar ute i en lagun - en vacker sagostad som kanske blir än vackrare för att man vet att den är dömd att gå under. Visste du att staden sjunker med ett par millimeter varje år?

De vindlande gränderna och broarna, som ibland  inte tycks vara på samma plats från gång till gång, gör att det är lätt - och trevligt - att irra bort sig. Ibland glömmer man att det faktiskt bor vanliga människor här. Människor som går till arbetet och skolan, som handlar mat, hänger tvätt och lever helt vanliga liv. För det går inte att komma ifrån att staden känns som en kuliss, nästan som en hägring. Venedig är platsen för karnevalen, där alla regler åsidosätts. Det är förklädnadernas plats, där allt inte är som det verkar. Det är skönheten och undergångens plats, i en melankolisk blandning.

Redan innan jag hoppade iland i Venedig kändes det som att jag hade varit där. Och det hade jag ju, genom alla böcker och filmer som utspelar sig där.

Det finns klassiska verk som utspelar sig i Venedig, som Shakespeares The Merchant of Venice eller Thomas Manns Döden i Venedig. I Evelyn Waughs Brideshead Revisited tillbringar Sebastian och Charles en tid här, och Henry James The Wings of the Dove har också Venedig som en av sina miljöer.

Men också mer moderna författare har fascinerats av staden. Jeanette Wintersons The Passion, Italo Calvinos Invisible Cities och Salley Vickers Miss Garnet's Angel är alla en slags kärleksförklaringar till Venedig.

Vill man läsa deckare har Donna Leon skrivit en hel serie som utspelar sig i Venedig, till exempel Klädd för döden och dansken Christian Mørk har skrivit den spännande De tio härskarna.
46 kommentarer :

 1. Efter din målande beskrivning blir jag väldigt sugen på att besöka Venedig och ge mig i kast med de böcker du räknar upp. Du trollband mig verkligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev också sugen medan jag skrev :-)

   Radera
 2. Jag hoppas du hade ett trevligare besök än Manns tyfusskildring! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag garanterat! Ingen tyfus vad jag kunde upptäcka :-)

   Radera
 3. Härligt tips! Jag skulle gärna ta en tur till Venedig igen, mitt förra besök var när jag var 20 och tror nog att jag skulle se annat där idag. Tack för boktipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också gärna åka dit igen!

   Radera
 4. Jag lånade en Donna Leon-deckare av föräldrarna en gång, och läste om Venedig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara läst en och det var ganska länge sedan... Men en väldigt intressant miljö för deckare, tycker jag!

   Radera
 5. Jag har aldrig varit i Venedig, men gillar verkligen böcker som utspelar sig där. Finns en bok som heter Stravaganza - Maskernas stad som jag läste när jag var i tonåren och som är en väldigt spännande typ av novell och som utspelar sig i ett mycket speciellt Venedig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Den känner jag inte till, men ska absolut kolla upp!

   Radera
 6. Ja Venedig skulle nog inte vara fel att besöka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en fantastisk och mycket annorlunda stad!

   Radera
 7. Vi tänkte gjort en resa till Italien förra året, men den blev inställd. Sedan har det inte blivit av att planera in det, men Italien åker jag jättegärna till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italien är ett supertrevligt land att vara i! Maten är inte heller så dum där :-)

   Radera
 8. Venedig skulle jag vilja besöka, det man sett på bilder och film så är det så himla vackert. Skulle vara häftigt att få besöka Venedig under karnevalen.

  SvaraRadera
 9. Jag var 17 när jag var i Venedig och då hade jag nog inte läst någon bok som utspelade sig där. Men nog är det ett speciellt ställe.

  SvaraRadera
 10. Måste erkänna att jag inte låst så många böcker som utspelar sig i Venedig. Inte heller har jag varit där. Men jag skulle gärna vilja uppleva den staden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en svårslagen upplevelse!

   Radera
 11. Vilken härlig beskrivning du bjöd på, blir sugen :)

  SvaraRadera
 12. Tack, det var många fina boktips med Venedig i fokus! Har inte varit där, men det verkar vara så fint.

  SvaraRadera
 13. There is a quote about Venice by Fran Leibowitz that seems fitting for this post: "If you read a lot, nothing is as great as you've imagined. Venice is--Venice is better." I think there is no place on Earth quite like Venice and I can imagine the very spot in the photo on the Grand Canal just near the Rialto Bridge. Venice, whether in books or in real life, is always a good idea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I totally agree with you! And thank you for the great quote - so true!

   Radera
 14. När du började skriva om Venedig tänkte jag, "men har inte Jeanette Winterson skrivit en bok som utspelar sig där?", och det har hon ju! Passionen. Jag hade också glömt att Brideshead Revisited tar sig en tur dit.

  Den litterära miljö i Venedig som jag minns bäst är nog i Patricia Highsmiths The Talented Mr Ripley. Säga vad en vill om böckerna, men den första gjorde mig definitivt sugen att åka till Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns många böcker som utspelar sig i Venedig, och det är kanske inte så konstigt med tanke på vilken speciell plats det är!

   Radera
 15. Du valde verkligen top of the line. Klart att en sådan plats inspirerar. Två mm om året säger du, tyvärr har jag inte lyckats komma två millimeter närmare den staden även om jag tänkt den tanken i många år. Men inom en centimeter kanske det blir av.
  Visst kommer jag att bli inspirerad, skriver nog inte en roman, men shit vilka snygga kameravinklar det måste finnas där att upptäcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan nog gå runt där hur länge som helst med kameran i högsta hugg! Det blir jag sugen på att göra... NU! :-)

   Radera
 16. Ja, Venedig vore riktigt spännande att åka till! Vad ressugen man blir av allas svar denna vecka. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst blir man ressugen! Jag sitter och tänker på alla möjliga platser jag skulle vilja resa till :-)

   Radera
 17. Delar av Dan Browns "Inferno" utspelar sig ju i Venedig, och när jag läste boken blev jag extra sugen på Venedig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, det gör den ju! Jag har inte läst den ännu, men den står på läslistan. När jag läste Angels and Demons hade jag precis varit i Rom, och det gav verkligen en extra dimension till läsandet. Nu blir jag sugen på Inferno med en gång!

   Radera
 18. Venedig skulle jag vilja uppleva nån gång:).

  SvaraRadera
 19. Väldigt fint beskrivet, det suger i resehjärtat nu... :)

  http://joakimdesign.com/kreativituren/bokbloggsjerka-bokmiljo-att-besoka/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag blir också väldigt ressugen, både genom att skriva om Venedig och genom att läsa om alla andras bokmiljöer! Ditt Hay-on-Wye-inlägg beskriver en plats som jag nästan alltid längtar efter :-)

   Radera
 20. Underbara Venedig, det är verkligen som att kliva rakt in i en bok. Underbar stad, nu blev jag sugen på att åka dit igen.

  SvaraRadera
 21. Oj, sjunker den? Visste jag inte. Verkar vara en spännande stad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tydligen gör den det. Absolut en spännande stad!

   Radera
 22. För mig ar det orter där deckare utspelar sig jag skulle vilja besöka, men jag har aldrig fastnat för Donna Leons böcker. Venedig har jag ändå varit i, det var charmigt där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte heller direkt fastnat för Leons böcker, även om jag uppskattar just att de utspelar sig. Venedig.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...