måndag 28 oktober 2013

Jane Austen i Chawton och Winchester

Som jag berättade i mitt förra inlägg om Jane Austen, var jag sommaren 2011 på Christ Church College i Oxford, där jag gick en kurs som handlade  om Austens hjältinnor. Vi läste och diskuterade romanerna Pride and Prejudice och Emma och fick också lära oss massor om den tid och miljö som Austen levde i.
 
I alla kurser på The Oxford Experience ingår en eller flera utflykter, beroende på ämnet man läser. I Jane Austen-kurserna lämnade vi Oxfordshire bakom oss och åkte söderut med buss mot Hampshire, grevskapet där Austen både föddes och dog.
 
Första stoppet var vid ett vackert, typiskt engelskt tegelhus i den lilla byn Chawton. Här bodde Jane mellan åren 1809 till 1817, tillsammans med sin mamma, sin syster Cassandra och deras vän Martha Lloyd.
 

När de flyttade till Chawton var Jane lycklig över att vara tillbaka på landsbygden i Hampshire, grevskapet där hon ju också föddes och växte upp i prästgården i Steventon. Efter några år på andra platser där hon inte varit lika produktiv i sitt skrivande hittade hon i Chawton tillbaka till lugnet och sina rutiner. Här arbetade hon om manuskripten till de böcker hon skrivit hittills och hon skrev också de helt nya Mansfield Park, Emma och Persuasion.

Austen har själv skrivit såhär om huset i Chawton:

"Our Chawton House
how much we find
already in it to our mind,
and how convinced
that when complete
it will all other houses beat."

Idag är Jane Austen's House i Chawton ett museum och man får fritt vandra omkring både inomhus och i den vackra trädgården. Inne i huset kan man bland annat se olika familjeporträtt, originalmanuskript och en bokhylla med förstaupplagorna av hennes böcker. Det kanske mest gripande tyckte jag var det pyttelilla bord där hon satt och skrev sina böcker. Just att föreställa sig att hon faktiskt suttit där med fjäderpennan i hand och funderat på hur hon skulle knåpa ihop sina intriger är fascinerande.


Efter att ha gått runt så länge man ville i huset kunde man besöka den lilla butik som tillhör museet. Där finns förstås alla romanerna i vackra utgåvor, filmatiseringarna och allehanda prylar med Jane Austen-anknytning. Museet har också en webbutik om du skulle bli köpsugen!
 
På andra sidan gatan - dock inte i museets regi - ligger påpassligt nog ett café, som säkert alla Austen-fans gör ett besök på. Om inte annat blir de kanske lockade av namnet som lånats av Janes favoritsyster:


Efter Chawton åkte vi vidare mot Winchester, staden där Jane Austen ligger begravd. Här kan man på turistbyrån plocka upp en liten broschyr som beskriver de olika Austen-relaterade utflyktsmålen i Hampshire.


Till Winchester kom Jane Austen 1817 när hon led av problem med njurarna och behövde befinna sig på närmare avstånd till sin läkare. Under några veckor bodde hon i ett hus på College Street som idag är ett privat boende och alltså inte öppet för allmänheten.


Inte långt ifrån huset finns för övrigt en underbar bokaffär, P&G Wells, som jag naturligtvis gjorde en avstickare till.

Welcome

Den 18 juli 1817 dog Jane Austen, bara 41 år gammal. Hon begravdes i Winchesters katedral där man idag kan se (och gå på!) hennes gravsten, infälld i kyrkgolvet. På stenen nämndes inte ett ord om hennes författarskap och inte förrän 1872 lade man till en mässingsskylt som också hade den informationen.Rudyard Kipling har skrivit:

"Jane lies in Winchester - blessed be her shade!
Praise the Lord for making her, and her for all she made!"

6 kommentarer :

 1. det var väl i Chawton hon hade en dörr som knarrade varnande. jag har också varit där och vill gärna åka tillbaka

  SvaraRadera
 2. Vilket fint tips, där vill jag också studera!

  SvaraRadera
 3. Tack! Det var riktigt roligt och intressant att läsa detta inlägg. Du berättar så bra och visar så fina bilder till! Jag blir väldigt sugen på en resa dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du uppskattade det :-) Och jag rekommenderar förstås alla att åka dit!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...