onsdag 9 oktober 2013

Tal Text Tanke: Eva Ström om Birgitta Trotzig

Ikväll kan man i Kristianstad bege sig till Regionmuseets Hörsal, för att kl. 18.30 lyssna till Kristianstadförfattaren Eva Ström.

File:Eva Ström.jpg

Eva Ström är poet, prosaist och litteraturkritiker, främst för Sydsvenska Dagbladet. Hon har bland annat blivit tilldelad Nordiska Rådets Litteraturpris och i år blir hon mottagare av Pär Lagerkvist-priset. Följ hennes blogg på http://evastrom.blogg.se/.
 
Men ikväll är det inte om sitt eget författarskap Eva Ström ska tala. I fokus står istället en annan kvinnlig författare med kopplingar till Kristianstad, nämligen Birgitta Trotzig.

File:Birgitta Trotzig.jpg

Birgitta Trotzig växte upp i Kristianstad men var under många år bosatt i Frankrike. Hon är kanske mest känd för sin bok Dykungens dotter från 1985, men har skrivit många andra romaner och prosadiktsamlingar. Hon invaldes i Svenska Akademien 1993 och innehade till sin död i maj 2011 stol nummer sex.
 
I föreläsningsserien Tal Text Tanke som samarrangeras av Högskolan Kristianstad, Folkuniversitetet och Regionmuseet, har kvällens evenemang fått titeln Staden och världen. Hos Folkuniversitetet beskrivs innehållet såhär:

"Staden Kristianstad med omnejd under olika historiska perioder får stort utrymme i Birgitta Trotzigs rika författarskap. I detta föredrag visar Eva Ström hur dessa miljöer kan återfinnas i olika romaner hos Trotzig men också hur världsproblemen speglas i provinsstaden. Världsstaden Paris är ett annat tema som Birgitta Trotzig utforskar i sin oupphörliga dialog med lidande och orättvisor."

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...