tisdag 29 oktober 2013

Jorden Runt - Tunisian Girl


 Lyrans Jorden Runt-utmaning har i oktober handlat om böcker från Afrika. Jag har läst Tunisian girl : En bloggares berättelse om den arabiska våren av Lina Ben Mhenni.

I december 2010 kunde vi alla se på nyhetsinslagen hur Tunisiens folk gick man ur huse och till slut lyckades få presidenten Ben Ali att avgå, i det uppror som sedan skulle sprida sig till andra länder under namnet "den arabiska våren."
 
Tunisian girl : en bloggares berättelse om den arabiska våren (häftad)I Tunisian girl får vi höra berättelsen om kampen för frihet från en av de nätaktivister som långt tidigare hade börjat skriva om de orättvisor och det förtryck som präglade det tunisiska samhället. Eftersom regimen censurerade nyhetsrapporteringen blev det genom bloggar och sociala medier som sanningen om förtrycket nådde omvärlden, samtidigt som blogginläggen och det mod som t ex Lina Ben Mhenni visade, mobiliserade Tunisiens egen befolkning att ta strid mot regimen.
 
Tunisian girl är en kort bok - bara 55 sidor - men innehållet är gripande och viktigt. Författaren beskriver censuren och hur folk blev fängslade för sina åsikter, men hon skriver också om den sammanhållning och det mod som vanliga människor visade. Personer med helt olika bakgrund och social status kämpade sida vid sida framför polisernas sköldar och batonger.
 
Tänk vilken betydelse sociala medier och bloggar kan få i ett land där censuren likriktar all annan nyhetsrapportering! Lina Ben Mhenni beskriver det såhär:
 
"Det är den snabba reaktionsförmågan, spontaniteten och möjligheten att sammanlänka människor som utgör nätets styrka. I samma sekund som någon lägger upp ett förslag eller en nyhet är den tillgänglig för andra internetanvändare. De kan följa utvecklingen i realtid, hjälpa den som har lagt upp informationen och som kämpar mot orättvisa. Det är ett otroligt och ojämförligt nätverk för solidaritet."
 
 
 
Titel: Tunisian girl : En bloggares berättelse om den arabiska våren
Författare: Lina Ben Mhenni
Översättare: Alexandra Dumas
Utgivningsår: 2012
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 55
 

2 kommentarer :

  1. Den har jag också läst, intressant att se hur sociala medier kan påverka. Lite sorgligt också att konstatera att den arabiska våren kom av sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Jag är i alla fall riktigt glad att jag har läst den här boken - den gav fördjupade insikter.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...