fredag 18 oktober 2013

Bokbloggsjerka - Författare vi beundrar

Annikas bokboggsjerka ställer idag frågan:
 
"Finns det några författare som du tycker sticker ut (eller som du beundrar mer än andra) när det gäller deras sätt att skriva?"
 
File:Kristian Lundberg 01.JPGDet finns det ju såklart! Ganska många olika faktiskt, och i många olika stilar. Det beror ju mycket på genre och ämne hur en bok gör sig bäst i fråga om stil och sättet skildra historien på.
 
Men en författare som jag tycker tydligt sticker ut vad gäller sättet att skriva är Kristian Lundberg.

Hans trilogi om Malmö - Yarden, Och allt skall vara kärlek och En hemstad - är skrivna på ett mycket speciellt sätt. Det intressanta är att Lundbergs stil är så tydligt sammanbunden med hur han närmar sig innehållet i böckerna.
 
Alla tre romanerna utspelar sig alltså i hans hemstad Malmö. Vi får läsa om det nutida Malmö med Yarden som en arbetsplats där de mest utsatta i samhället arbetar. Vi får följa med genom Lundbergs barndom med otaliga flyttar, en psykiskt sjuk mamma och en tillvaro på botten av klassamhället. Vi får också, tydligast i Och allt skall vara kärlek, läsa om den stora kärleken som efter många års frånvaro åter stiger in i Lundbergs liv.
 
Innehållet i böckerna är alltså mycket personligt. Lundberg skriver om sig själv, om sina vänner från kvarteren runt Värnhemstorget, om resan ut ur klassmörkret. Han tar sig an innehållet steg för steg, vågar lite i taget närma sig sin egen bakgrund, det som gjorde att han är den människa han är idag. Och detta stegvisa närmande speglas alltså i det sätt som han skriver på.
 
Romanerna består av korta avsnitt - ibland får man känslan att det är precis såhär mycket Lundberg orkar med just när han sitter där framför datorn. Han och vi cirklar runt de obehagliga ämnena, närmar oss gång på gång, med lite fler detaljer och klargöranden varje gång. Så växer berättelserna fram, i allt vidare cirklar, lite i taget.
 
Men samtidigt som cirklarna vidgas pågår också en rörelse inåt, mot själva kärnan. Ju mer han skriver och ju mer vi läser, desto närmare kommer vi den händelse som så tydligt får symbolisera den totala maktlöshet de som står lägst på samhällsstegen är utsatta för. Inte förrän i tredje boken har vi tagit oss så långt in att vi klarar att ta till oss berättelsen om den man som i boken kallas Carolibögen.
 
Förutom det här cirklande sättet att skriva, är Lundbergs stil också mycket poetisk. Man märker tydligt att han har många diktsamlingar bakom sig, och trots det jobbiga ämnet för boktrilogin, njuter jag av hur han har skrivit sina böcker.

23 kommentarer :

 1. Låter som ett intressant författarskap, jag blir nyfiken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Jag kan varmt rekommendera böckerna!

   Radera
 2. Du har beskrivit det så fint att jag blev väldigt nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lundberg är väl värd att läsas! Viktiga ämnen och som sagt fantastiskt bra skrivet!

   Radera
 3. Låter intressant! Måste jag läsa, med tanke på att han skriver om Malmö, min kära hemstad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då måste du ju verkligen läsa böckerna! :-)

   Radera
 4. Jag blev nyfiken ända tills jag kom till "poetisk". Min definition av poetisk är inte speciellt positiv och jag aktar mig för böcker som beskrivs så. Naturligtvis går det inte att förklara "poetisk", men skriver han tillkrånglat och ordrikt eller bara vackert? :) Jag gillar ju ett kort och snabbt språk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken tillkrånglat eller speciellt ordrikt! Inte så att han har massor med liknelser och svårtydda metaforer, utan det är nog mer något med rytmen som känns poetisk. Rytmen, upprepningarna och det exakta ordvalet... Svårt att förklara, men jag tycker inte han är poetisk på det sätt som du befarade :-) Prova och se om du gillar honom!

   Radera
  2. Ja, då ska jag nog klara av att läsa det :)

   Radera
 5. Ingen författare jag känner till men du beskrev det så lockande att jag blir lite nyfiken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket läsvärda böcker, också därför att de tar upp så viktiga ämnen!

   Radera
 6. Aldrig hört talas om honom så det borde jag kanske kolla upp :)

  SvaraRadera
 7. Jag har inte hört talas om de böckerna, får kolla upp :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna är mycket läsvärda och dessutom är de riktiga tunnisar alla tre, vilket ju kan vara ganska tilltalande ibland.

   Radera
 8. Av din beskrivning så blir jag väldigt lockad att läsa något av honom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag att du ska göra! :-)

   Radera
 9. Ja det är en författare jag varit nyfiken på.
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar hans böcker jättemycket! Svåra ämnen, men fantastiskt njutbart ändå.

   Radera
 10. Helt ny författare för mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att man kan tipsa om något nytt ibland :-)

   Radera
 11. Ingen författare jag läst!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...