torsdag 12 mars 2020

Kattvinden av Helena Öberg & Kristin Lidström

Kattvinden, med text av Helena Öberg och illustrationer av Kristin Lidström, är en bok för mellanåldern.

Boken handlar om Manda, en tjej som bor ensam med sin mamma, efter att pappan försvunnit. I familjen finns också farfar Martin som har en fastighetsmäklarbyrå. En annan viktig person i Mandas liv är kompisen Sirin, som just nu bor i Shanghai.

En dag får Martin i uppdrag att sälja Villa Bellevue, ett riktigt gammalt kråkslott där det enligt ryktena kanske till och med spökar. Han frågar Manda om hon vill hjälpa honom med arbetet att sortera alla föremålen i huset inför försäljningen, och tillsammans åker de dit.

När de kommer fram har ägarna till huset ännu inte kommit, men Manda och hennes farfar går in i alla fall. Ingen har vistats i huset på länge och stämningen är kuslig. Trots att ingen är där, hör de båda en röst som sjunger lågt på en stillsam visa. När Manda tar ett foto för att kunna visa huset för Sirin, upptäcker hon en skuggestalt och en hand som inte borde vara där. Samtidigt som stämningen blir allt läskigare, märker Manda att farfar Martin verkar veta mer om huset och personerna som bodde där, än han vill berätta.

I boken blandas kapitel med ren text med delar där berättelsen istället skildras i fantastiska illustrationer. Den berättelse som skildras med bild är från förr i tiden, från när farfar Martin var barn:


Jag tycker särskilt om hur Kattvinden knyter ihop nutiden med en skildring från förr. Det är både spännande, lite kuslig och känslosam läsning.


Titel: Kattvinden
Författare: Helena Öberg
Illustratör: Kristin Lidström
Utgivningsår: 2018
Förlag: Mirando Bok
Antal sidor: 351

2 kommentarer :

  1. Jag tog mig faktiskt för att låna den här på biblioteket efter ditt inlägg, och den var verkligen en upplevelse: https://jsprbok.blogspot.com/2020/03/41-helena-oberg-och-kristin-lidstrom.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...