torsdag 5 mars 2020

3 x 3 under 2020: Författare till yrket av Haruki Murakami

Ett av mina teman i 3 x 3 under 2020 är "böcker om skrivande." Den första boken jag läser är Haruki Murakamis Författare till yrket.

Haruki Murakami är kanske den mest välkände japanska författaren för oss i Sverige, med böcker som Norwegian Wood, Fågeln som vrider upp världen och de båda böckerna i 1Q84. Jag har läst och gillat flera av hans böcker och tyckte det kunde vara intressant att se hur han resonerar kring sitt eget författarskap.

I Författare till yrket tar Murakami sin utgångspunkt i alla de frågor han brukar få om sitt skrivande och om vad som krävs för att bli författare. Boken innehåller elva kapitel med olika teman, genomtänkta essäer om skrivande, med många tydliggörande exempel.

Murakami ger förklaringar till hur han ser på t ex litterära priser, originalitet eller vem han skriver för, och han är hela tiden noga med att poängtera att detta bara är hans egna högst personliga åsikter om vad det innebär att vara författare. Det är möjligt att hans resonemang inte stämmer in på alla som skriver, men jag gillar hans sätt att tänka.

De mest intressanta delarna tyckte jag är de som handlar om själva skrivprocessen. Murakami skriver först ett råmanus och arbetar därefter genom det massor av gånger. Han åtgärdar allt mindre detaljer för varje bearbetning. Han tycker inte heller att man från början måste ha en stark övertygelse om vilket ämne man ska skriva om - bara man är bra på att uppmärksamma detaljer och personer i sin omgivning, kan man med fantasins hjälp pussla ihop en historia. Han skriver också om hur viktigt det är att vara i bra fysisk form för att kunna fungera som författare. Själv springer han en timme varje dag och skriver i ungefär fem timmar: "kroppslig och själslig styrka måste befinna sig i balans."

Författare till yrket är intressant läsning, både för den som själv ägnar sig åt att skriva och den som bara är nyfiken på Murakamis författarskap.


Titel: Författare till yrket
Författare: Haruki Murakami
Översättare: Eiko och Yukiko Duke
Utgivningsår: 2017
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 229

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...