onsdag 31 juli 2013

En historisk trio

Veckans tematrio på Lyrans noblesser är historiska romaner. De här tre skulle jag gärna vilja rekommendera:


Silke av Alessandro Baricco (1998)
(italienska originalets titel: Seta från 1996)

Året är 1861 och den franska byn Lavilledieu är beroende av silkesproduktion för sin försörjning. Bokens huvudperson Hervé Joncour handlar med silkesmaskägg i Syrien och Egypten, men när dessa områden drabbas av äggpesten, tvingas han bege sig till Japan, ett då isolerat land:

” – Och exakt var skulle det ligga någonstans, detta Japan?
Baldabiou lyfte käppen och pekade bort över taken i Saint-August.
– Rakt fram åt det hållet.
Sa han.
– Ända till världens ände.”
 Följ med till Japan under 1860-talet. Läs om Hervé Joncours möte med en hemlighetsfull kvinna: ”Hennes ögon hade inte en orientalisk form, och hennes ansikte var en ung flickas ansikte.” Läs om Joncours tålmodigt väntande hustru Hélène och den fascinerande handeln med silkesmaskar.


Fukta din aska av Ernst Brunner (2002)

Fukta din aska är Brunners fantastiska skildring av Carl Michael Bellmans liv. Brunner lyckas verkligen ge liv åt 1700-talets Stockholm: ljuden, dofterna, fylleriet och fattigdomen, och mitt ibland detta, skalden Bellman med sina för oss välkända epistlar:

”Till varm bischoff av rödvin, socker och pomeranser skrev jag nu Epistel N:o 81, Till grälmakar Löfberg i stärbhuset vid Dantobommen, diktad vid graven.
     Enastående.
     N:o 81 var min största epistel hittills:

Märk hur vår skugga, märk Movitz mon frére,
inom ett mörker sig slutar,
hur guld och purpur i skoveln, den där,
byts till grus och klutar.
Vinkar Charon från sin brusande älv,
och tre gånger sen dödgrävaren själv,
mer du din druva ej kryster.
Därföre, Movitz, kom hjälp mig och välv
gravsten över vår syster!

Girl With a Pearl Earring av Tracy Chevalier (1999)
(på svenska: Flicka med pärlörhänge, 2002)                            

Alla Tracy Chevaliers romaner utspelar sig i historisk miljö, t ex Falling Angels (2001) och nu senast The Last Runaway (2013). Om jag nu måste välja bara en till min historiska trio – Chevalier är en av mina favoritförfattare – får det bli Girl With a Pearl Earring, som blev Chevaliers stora genombrott.

Berättelsen utspelar sig i den holländska staden Delft under mitten av 1600-talet. Chevalier blev inspirerad att skriva boken efter att ofta ha betraktat Vermeers målning med namnet Flicka med turban. Hon undrade vem flickan på tavlan var och skrev romanen om den unga Griet som blir piga hos den store målaren. Efterhand får Griet allt oftare hjälpa Vermeer, bland annat med att blanda till hans färger. Det är alltså Griet som är flickan på tavlan och det är fascinerande att få ta del av Chevaliers uppdiktade historia bakom ett så känt konstverk.  

2 kommentarer :

  1. Fina tips! jag har dock så svårt för böcker av Ernst Brunner. Kanske ska den här få en chans, Bellman är ju en fantastisk författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har faktiskt bara läst just den här av Brunner och gillade den, som sagt. Tycker ofta det är spännande med böcker som handlar om författarskap - även om mycket är fabulerat tycker jag om att kunna leva mig in i tiden och personens öde. Har tagit del av din historiska trio också - tack för tipsen!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...