onsdag 8 januari 2014

Novelltema - Stulet nyår av Agnes von Krusenstjerna

Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) är mest känd för sina två romanserier: den om Tony (Tony växer upp, Tonys läroår och Tonys sista läroår) och serien om Fröknarna von Pahlen.

Nu har jag läst en berättelse av Agnes von Krusenstjerna i ett betydligt kortare format - i samlingen Noveller för världens barn 2007 hittade jag en text som heter "Stulet nyår".
 
Novellen handlar om Gerda Vastesson, en fattig kvinna som försörjer sig som skurtant och hjälp vid storstädningar. Hon bor längst ner på gården i ett eländigt kyffe:
 
"Tätt intill avskrädestunnorna låg det. Feta råttor kilade med glada, makliga hopp omkring. Hon vågade inte öppna fönstret av rädsla för att de skulle ta sig in."
 
Men när novellen börjar befinner hon sig högre upp i huset, i den fina familjen Gyllanders våning, där hon åtagit sig att vattna blommorna medan herrskapet är bortresta över nyårshelgen. Gerda sätter sig ner i en inbjudande fåtölj, så annorlunda mot den hårda köksstol som hon annars brukar sitta längst ut på kanten av, när hon har städuppdrag i huset. Gerda somnar.
 
När hon vaknar är det som om något har förändrats inom henne. Hon kan inte stå emot den lockelse som våningen och det liv den representerar, utövar på henne. Hon vandrar omkring i rummen och drömmer sig bort, smeker de luxuösa materialen och provar till och med en av fruns klänningar. Hennes längtan uppfyller henne:
 
"...hon ville bli fri, bli en annan. Under sin snart fyrtioåriga levnad hade hon aldrig fått känna sig lycklig, aldrig riktigt mätt, aldrig riktigt varm. Inte ens denna stormande längtan hon nu brann av hade hon erfarit. Tanig och liten hade hon slunkit omkring i livet. Till vad nytta? Ingen hade älskat henne. Inte ens en kyss hade snuddat vid henne. Hon hade varit så ohjälpligt utanför."
 
När det ringer på tamburdörren går hon dit och öppnar. Hon låtsas att hon är frun i huset, och det är nästan som om hon själv tror att det verkligen är så. En bettlare står i dörröppningen och hon bjuder honom in i lägenheten för en nyårssupé. Läsaren, men inte Gerda, förstår att mannen tänker utnyttja den märkliga situationen. Bettlaren inser snart hur allt hänger ihop, och som läsare våndas man över hur Gerda ska kunna slingra sig ur sin belägenhet.
 

Titel: "Stulet nyår" ur Noveller för världens barn 2007
Författare: Agnes von Krusenstjerna
Antal sidor: 11
 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...