torsdag 24 september 2015

Läs en novell: Trädgårdsfesten


Min första text i utmaningen Läs en novell är skriven av Katherine Mansfield (1888-1923), en kvinna som brukar räknas till en av de främsta novellisterna. Hon var en nyzeeländsk-brittisk författare och omskrivs i novellsamlingen som att tillhöra den modernistiska litteraturtraditionen. Hon var också vän med Virginia Woolf.

Novellen Trädgårdsfesten, hämtad från novellsamlingen med samma namn, handlar om familjen Sheridan som ska ha en stor fest. Förberedelserna pågår, man flyttar möbler för att få plats att dansa, de beställda petit-chouerna anländer och ett tält håller på att resas i trädgården. Ett bud kommer med flera brickor fyllda av skära liljor, så många att de först tror att beställningen måste ha blivit fel.

Som en motpol till detta överdåd finns bara en bit bort en samling hus av en helt annan klass:

"Det var små fula chokladbruna hus. I trädgårdslanden fanns bara kålstockar, sjuka hönor och tomatburkar. Till och med röken som steg ur skorstenarna var utblottad."

Ett av buden har med sig nyheten om en förfärlig olycka - en man från de fattiga husen har kastats av sin häst och avled när han slog huvudet i marken. Kontrasten mellan de två världarna ställs på sin spets när frågan väcks om det verkligen passar sig att ha en uppsluppen fest så nära huset där de anhöriga till den döde mannen bor.

Mansfield skriver med en observant blick för detaljer och bygger upp stämningarna väl. Vi får ta del av personernas tankar - speciellt dottern Laura som är den som mest av alla känner någon slags moralisk medkänsla med de drabbade. På bara några få sidor målas en hel värld upp för läsaren.

Jag tyckte mycket om denna första novell i utmaningen och kan nu bocka av nr. 24 på listan: "Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i."


Titel: Trädgårdsfesten
Ur novellsamlingen: Trädgårdsfesten och andra noveller
Författare: Katherine Mansfield
Översättare: Lars-Håkan Svensson
Utgivningsår: 2013 (novellen i original gavs ut första gången 1922)
Förlag: Ellerströms
Antal sidor: 21


___________________________________________________________
8 kommentarer :

 1. Fint tips! Jag blir nyfiken och vill också läsa den. :-)

  SvaraRadera
 2. Mansfield har jag också tänkt att jag skulle öläsa någon novell av. den här utmaningen var så rolig så jag vill bara syssla med noveller nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Jag tänker noveller mest hela tiden :-)

   Radera
 3. nin andra novell: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/09/ett-halvt-ark-papper.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strindbergs novell är en av mina favoriter :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...