söndag 1 november 2015

Nominerad till Augustpriset: Bli som folk

Stina Stoors novellsamling Bli som folk är ett av sex skönlitterära verk som är nominerade till 2015 års Augustpris.

Samlingen innehåller nio stycken noveller som alla utspelar sig i Västerbottens inland. Ofta är det barnets perspektiv som skildras och ofta står barndomen i kontrast mot en svårbegriplig vuxenvärld.

Vi får läsa om en gädda som har en wunderbaum i magen, Arnt och Gun som hittar kärleken på äldre dar, och en pojke som ärver en moped efter sin morfar. En flicka och hennes mor får några timmar för sig själva när pappan i huset ger sig ut och fiskar. Det är små skeenden fast med bråddjup under ytan.

Frasen "att bli som folk" får mig att tänka på att växa upp och bli en del av vuxenvärlden, men också på mamman och dottern som tar på finklänningarna och far in till byn. Jag tänker på utvecklingen från ett gammaldags samhälle mot något mer modernt och i detta kanske också en kontrast mellan olika generationer.

Miljöerna som möter oss i novellerna är glesbygd och vildmark, och någon gång beskrivs en by. Det finns hotfulla myrar, skogar och ensligt belägna bostadshus. Stämningarna byggs upp väl och ibland anas mörka undertoner.

Men det som gör att Stoors novellsamling verkligen sticker ut är språket. Det är ett språk som är sprängfullt av västerbottniska uttryck och det har en rytm som liksom sjunger sig fram över sidorna. Jag tycker om hur föremål beskrivs, till exempel som "vitskjorta och nykavaj" och "den blåblommiga kjolrumpan." När någons hår inte är något speciellt, kan Stoor använda fraser som "trots vanlighåret hennes." En miljöbeskrivning kan låta: "Storaspen svartspretar mot grå himmel." På en gång är språket både kargt och poetiskt. Mitt favoritord i novellsamlingen är "skruvsamt", ett ord som beskriver hur någon rör sig lite nervöst när den är generad och inte riktigt vet var den ska bli av.

Att läsa Stina Stoors novellsamling känns som att bli inbjuden till en helt annan värld, och det är en värld jag njuter av att befinna mig i.


Titel: Bli som folk
Författare: Stina Stoor
Utgivningsår: 2015
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 212

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...