lördag 31 oktober 2015

Halloweenläsning: Färjan av Mats Strandberg

Färjan av Mats Strandberg är en bok som passar extra bra såhär i Halloweentider. Jag har lyssnat på ljudboken, och har njutit av att höra Johan Ehns träffsäkra uppläsning.

Först måste jag konstatera att Mats Strandbergs skräckroman bygger på en helt genialisk idé. Jag kan tänka mig att han blev rejält exalterad när han kom på följande recept:

Ta en stycken Finlandsfärja, isolerad ute på Östersjön. Låt färjan vara överbefolkad av berusade och utsatta människor. Inkludera två stycken blodtörstiga varelser i lasten.  Låt ondskan sprida sig över fartyget. Först i små portioner och sedan i ett fullständigt vidrigt katastroftillstånd.

Det fungerar verkligen.

Först får vi bekanta oss med flera av passagerarna. Här finns Marianne, en ensam äldre dam som beslutat sig för att ta tag i sitt liv. Här finns också Dan, en avdankad schlagerstjärna som numera håller i färjans karaokekvällar. Kalle har tidigare arbetat på båten och återvänder för att på ett spektakulärt sätt fria till sin pojkvän. Ordningsvakten Pia försöker kontrollera att inget spårar ur bland all fylla ombord.

Strandberg beskriver dem så väl att jag egentligen hade kunnat nöja mig med att läsa en bok utan skräckinslagen - jag dras in i passagerarnas öden och kommer dem nära. Naturligtvis är detta hela poängen och jag brottas tidigt med tankarna på vem som kommer att bli det första offret, och vilka som kanske kommer att klara sig. För katastrofen väntar. Det är ju själva den oundvikliga utgångspunkten.

Mina favoritkaraktärer är de tolvåriga kusinerna Albin och Lo som är på kryssning med sina föräldrar. Albins pappa är förmodligen sjuk och beter sig destruktivt och ömkligt, och Albins mamma är rullstolsburen. Los mamma är ensamstående och hennes och Los förhållande är fullt av konflikter. Los språk är så tonårsaktigt träffsäkert att jag inte kan låta bli att charmas av henne. Det är många "ofta" och "helst" och hennes ironi fullkomligt dryper. I Johan Ehns uppläsning blir det oslagbart.

Färjan är verkligen obehaglig läsning. Jag kan inte säga att jag känner mig rädd när jag lyssnar på den. Däremot blir jag äcklad av alla blodiga och vidriga detaljer. Att åka färja efter att ha läst den här romanen känns inte alls som en lockande tanke. Eller som Lo skulle ha sagt:

"Jo, helst. Det är mitt bästa tips till allmänheten att åka färja."


Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Uppläsare: Johan Ehn
Utgivningsår: 2015
Förlag: Norstedts

___________________________________________________________

8 kommentarer :

 1. idén är bra, språket är bra, men vilken äcklig historia! jag tvingade mig igenom den som sommarföljetong i SvD i somras

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte också lyssna på den här, men vet inte om jag trivs med att lyssna på lite läskiga historier, vill kanske hellre läsa dem i fysisk form ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnade i bilen och det fungerade faktiskt utan att jag blev rädd och körde av vägen eller liknande :-)

   Radera
 3. Den här boken har jag sett på otroligt många bloggar den senaste tiden. Blir onekligen lite nyfiken.

  SvaraRadera
 4. Så sugen på att läsa Färjan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte du kommer att blir besviken :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...