onsdag 21 oktober 2015

Elva dagar i Berlin

Nu har jag läst Håkan Nessers senaste roman, Elva dagar i Berlin, och som vanligt när Nesser skriver blir jag inte besviken.

Boken handlar om Arne Albin Hektor Murberg, kallad Arne, en man i trettioårsåldern som är en ganska udda figur. Hans liv var som vilket liv som helst tills han råkade ut för en dykolycka, med följden att hans hjärna blev skadad:

"Han kände att luften gått ur honom och som om ett tjockt lager av fetvadd lagts mellan honom och resten av världen. Allt gick liksom i ultrarapid, eller också var det så att det bromsade upp när det kom in i skallen på honom."

Arne tas så småningom ur skolan och arbetar istället i familjens tobaksaffär.

När Arnes far på sin dödsbädd ger sonen i uppdrag att söka upp Arnes försvunna mor i Berlin och överlämna en viss ask, tar Arne uppdraget på största allvar. Han är inte van vid att resa eller ens att klara sig själv. Vidare är hans tyska inte vad den borde vara. Men han övar på tyska fraser med sin farbror Lennart och sedan ger han sig av.

Han tar sig runt i Berlin och råkar visserligen ut för ett och annat missöde, men samtidigt lär han sig om livet och växer som människa.

Det jag tycker bäst om med boken är att Nesser väljer att skildra de här lite udda människorna, sådana som kanske inte så ofta får vara viktiga personer i en roman. Förutom Arne själv möter vi Beate Bittner som på grund av en sjukdom är rullstolsburen. Med i romanen finns också professor Anatolis Litvinas, som verkligen är en udda figur.

Boken är både humoristisk och spännande och ibland tar den sig vändningar som man inte alls hade kunnat ana. Trevligt är också att den utspelar sig i Berlin -  boken är den tredje delen i Nessers storstadstrilogi tillsammans med Maskarna på Carmine Street (New York) och Himmel över London.
Jag gillar alla tre.


Titel: Elva dagar i Berlin
Författtare: Håkan Nesser
Utgivningsår: 2015
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 367

___________________________________________________________

8 kommentarer :

 1. och jag har läst min 5:e novell: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/10/irakisk-kristus-av-hassan-blasim.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Och från en novellsamling som jag är väldigt sugen på att läsa, ser jag :-)

   Radera
 2. Jag beställde den här igår och jag har hört från en säker källa att jag kommer att få Maskarna på Carmine Street i julklapp. Jag gillar Nesser :)

  SvaraRadera
 3. Inte Nessers bästa enligt mig. För mycket skröna för mig. Men Nessers lägstanivå är ju synnerligen hög. Hans berättarkonst underhåller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir i princip aldrig besviken på Nesser :-) Håller med om att den här hade en lite annorlunda stil än den man är van vid, men jag gillade det.

   Radera
 4. Jag hade skyhöga förväntningar på den här, så därför blev jag lite besviken när jag läste den. Men det är en riktigt bra bok! Jag håller helt med om att det är fantastiska karaktärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karaktärerna är en stor del av behållningen.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...