tisdag 27 oktober 2015

Nordiska rådets litteraturpris 2015

Norrmannen Jon Fosse tilldelades idag Nordiska rådets litteraturpris för Trilogin: Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning.

Såhär lyder motiveringen:

"Årets prisvinnare är ett sällsynt gott exempel på hur formmässigt nyskapande kan gå hand i hand med ett innehåll som förmår beröra tvärs över tid och plats. I en prosaberättelse med klart poetiska kvaliteter och med en medveten och lekfull inställning till historien berättas en kärlekshistoria som spänner över alla och inga tider. Författaren har som få andra förmågan att utmejsla sin helt egna litterära form. Klangbotten från Bibeln och kristen visionsdiktning förenas med spänningsskapande element och poetiska bilder på ett sätt som öppnar berättelsen om två människor, som älskar varandra, gentemot världen och historien."


Dessutom fick Jakob Wegelius barn- och ungdomspriset för Mördarens apa, med motiveringen:

"Med romanen Mördarens apa gjuter Jakob Wegelius nytt liv i den klassiska äventyrsberättelsen. Tillsammans med gorillan Sally Jones får läsaren uppleva Lissabons ruffiga hamnkvarter, följa med på hissnande resor över världshaven och vistas i Maharadjan av Bhapurs överdådiga hov – allt i hennes försök att rentvå bästa vännen, sjömannen Henry Koskela. Driven av pur berättarglädje och en fin känsla för personskildring levandegör författaren ett stycke tidig 1900-talshistoria, inte minst via en fascination för tidens alla tekniska nymodigheter. Boken som helhetsupplevelse fullbordas av de detaljrika porträtten och vinjetterna samt kartorna där vi kan följa Sally Jones äventyr."

__________________________________________________________

2 kommentarer :

  1. hur kul var det? jag hade redan bestämt mig för Jon Kalman Stefansson...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inga klara favoriter... men blir sugen på att läsa Fosses Trilogin.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...