söndag 18 december 2016

Madeleine F.

Madeleine F. är namnet på Lena Einhorns senaste roman, och det är också namnet på den mystiska kvinna som fungerar som romanens sammanhängande kitt.

Hanna har hoppat av sin utbildning på Konstfack och har istället bestämt sig för att försöka sig på skrivandet. Hon börjar på en författarskola och befinner sig i romanens inledning på en kurs där den berömde författaren Pål Berger är lärare. Utan att presentera sig glider han nonchalant in i rummet och drar ur portföljen fram flera små lappar med annonser klippta ur en tidning.

I annonserna erbjuder en kvinna professionell instruktion i allt från balett och naturvetenskap till lektioner i sex olika språk. Alla är undertecknade med signaturen Madeleine F. och har samma telefonnummer som kontaktuppgift.

Precis som majoriteten av kursens deltagare blir jag som läsare otroligt nyfiken på vem denna Madeleine F. egentligen är. Hur kan en person ha alla dessa talanger och ändå behöva annonsera ut sina tjänster i en gratistidning? Vad ligger egentligen bakom?

Just denna nyfikenhet hoppas Pål Berger använda som inspiration för en antologi som visserligen har Madeleine F. som gemensam nämnare, men som är tänkt att sätta igång fantasin hos kursens skribenter och få dem att skriva något utifrån sig själva.

Hanna drabbas däremot mest av olustkänslor. Får man verkligen skriva så här om en person som finns på riktigt? Istället för skrivlust väcks hos henne närmast en besatthet att försöka ta reda på vem den riktiga Madeleine F. faktiskt är. Denna gåta ger ett starkt driv framåt till romanens handling.

Parallellt med Hannas samtida efterforskningar efter Madeleine F. skildras i romanen också en historia som tar sin början på femtiotalet. Stina får en vän i Magdolna, klassens nya flicka som kommer från Ungern. Ju mer jag läser, desto mer är det för mig den här berättelsen om de två flickorna som tar överhanden och som lockar mig att läsa vidare.

Ytterst handlar Madeleine F. om begåvning och kreativitet - att ha talang är i sig inte nödvändigtvis tillräckligt för att finna sin rätta identitet och nå framgång. Romanen skildrar också vänskap och ungdomskärlek på ett fint sätt, och riktigt gripande blir Einhorns text i gestaltningen av det ibland svåra förhållandet mellan föräldrar och barn.

Jag hörde först talas om den här romanen när Lena Einhorn presenterade sitt manuskript till boken på Kristianstad bokfestival, och sen dess har jag längtat efter att få läsa den. Trots höga förväntningar blev jag verkligen inte besviken.


Titel: Madeleine F.
Författare: Lena Einhorn
Utgivningsår: 2016
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 2672 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...