tisdag 20 december 2016

Tematrio - julberättelser

Hos Lyran är det dags för en tematrio med julinspiration. Hon uppmanar oss:

"Berätta om tre bra böcker/berättelser som handlar om julen!"

1. Min första bok är hämtad ur Astrid Lindgrens värld (och där hade det ju varit lätt att hitta flera bra exempel). När jag var barn tyckte jag alltid att Madickens jul verkade så mysig. När hon och Lisabet vaknar på julaftonsmorgonen hör de mamma spela "Nu är det jul igen" på pianot därnere. De skyndar nerför trapporna och möts av en vacker gran med tända ljus, av en sprakande brasa och doften av hyacinter. De blir helt hoppiga och skuttiga av julfröjd och sen sitter hela familjen ner tillsammans och dricker julkaffet framför brasan. Snacka om julmys.

2. Mitt andra exempel är en deckare i jultappning. Poirots jul av Agatha Christie utspelar sig under julhelgen när den åldrade miljonären Simeon Lee samlar sin familj runt sig för att fira. Men snart hittas Simeon ihjälslagen och Hercule Poirot kallas dit för att lösa mysteriet. Vad passar bättre som avkoppling i jul än en klassisk engelsk deckare?

3. Till sist, Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, en bok som är en av mina absoluta favoriter. På julnatten sover alla på det värmländska bruket Ekeby. Alla utom kavaljererna som firar med punsch, musik och sång. Här finns översten Beerencreutz, patron Julius och björnjägaren Anders Fuchs. Kavaljererna är tolv till antalet och den främste bland dem är förstås Gösta Berling själv. När han skålar för den trettonde vid bordet undrar alla vem han talar om. Då rasslar det till i skorstenen och någon kommer till dem, luden och svart, med horn och hästhovar. Hans avsikt är att få sitt kontrakt med majorskan förnyat - majorskans sju bruk har hon fått mot löftet att hon varje år ska sända honom en själ.

22 kommentarer :

 1. Agatha Christie är aldrig fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mysigt med klassiska brittiska deckare!

   Radera
 2. Älskar Gösta Berlings saga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också! Finns inte mycket som slår den.

   Radera
 3. Ja, Madickens jul är mysig! Håller med om att det finns att välja på av Astrid Lindgren. Jag älskade också Gösta Berlings saga - tredje gången jag gav den chansen vill säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland tar det ett tag innan man kommer in i en berättelse :-)

   Radera
 4. Poirots jul är bra avkoppling, absolut! :)

  SvaraRadera
 5. Hos dig var det tre som jag läst. Alla är bra på sitt sätt.

  SvaraRadera
 6. tre klassiker, var och en på sitt sätt

  SvaraRadera
 7. hur får jag med mig bilden när jag vill dela ett inlägg på FB? när jag försöker dela mina julberättelser kommer din novellutmaningsbild upp istället för Lyrans julklappar...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt hur det funkar... Har också varit med om att det blivit fel. Nån annan som vet?

   Radera
 8. Astrid hade kläm på julfirande! Poirot verkar det som om jag borde införskaffa.

  SvaraRadera
 9. Madicken är den enda som jag har läst. Överlag har jag läst väldigt lite av Selma Lagerlöf, om något alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gösta Berlings saga är nåt av det bästa jag läst faktiskt.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...