lördag 18 februari 2017

Brorsan är kung!

Jenny Jägerfelds Brorsan är kung! handlar om elvaåriga Måns. I vanliga fall bor han i Stockholm men den här sommaren följer han med sin mamma när hon ska jobba i Malmö. Nästan direkt möter han en kille som heter Mikkel - han är täckt av tatueringar trots att han verkar vara i Måns egen ålder och han verkar väldigt arg och kanske lite farlig.

Precis som Måns är Mikkel skejtare och han utmanar Måns i en tävling för att visa vem som är bäst. Det går inte riktigt som Måns har tänkt sig, men trots att det hela slutar ganska illa lyckas han i alla fall imponera på Mikkel. Från den dagen är de kompisar och Måns har aldrig haft så roligt med någon förut.

Det är bara ett problem. Måns har inte vågat berätta att han egentligen är döpt till Michelle och alltså har en tjejs kropp trots att han helt och hållet känner sig som en kille. Hur ska det gå med vänskapen om han berättar sanningen? Eller om han inte berättar sanningen? En riktig kompis ska man ju kunna dela allt med.

Jag tycker om det sätt som Jägerfeld berättar Måns historia på. Jag får reda på hur klasskompisarna reagerar på att Michelle blir Måns och hur hans egen familj hanterar det - mamman visar sig ha lättare för att acceptera än pappan. Omständigheterna och reaktionerna känns trovärdiga och viktiga att skildra.

Brorsan är kung! är en stark och rolig bok om en viktig vänskap. Ytterst handlar den om rätten att få vara den man är och att bli uppskattad för det.

Titel: Brorsan är kung!
Författare: Jenny Jägerfeld
Utgivningsår: 2016
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 142


2 kommentarer :

  1. Den här boken är en av alla som fick följa med hem vid senaste biblioteksbesöket. Kanske den jag ska börja med?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...