fredag 3 februari 2017

Så har jag det nu av Meg Rosoff

Meg Rosoff utsågs till årets ALMA-pristagare 2016 och jag har länge varit sugen på att läsa någon av hennes böcker. Valet föll på debutromanen från 2004, Så har jag det nu.

Femtonåriga Daisy från New York blir skickad till sin moster och sina kusiner på den engelska landsbygden. Hon känner sig utanför i sin egen familj - pappan har en ny fru och en bebis på väg. Daisy tolkar situationen som att de vill bli av med henne, och detta har lett till att hon svälter sig och har fått gå till olika psykologer.

Hon har aldrig tidigare träffat sina kusiner och tillvaron i England visar sig bli något helt annat än det hon är van vid. Familjen är bohemisk och miljön lantlig. Det är också uppenbart att alla tycker om varandra i familjen, vilket är ovanligt för Daisy. Speciellt ovanligt är det att alla också verkar tycka om henne.

I bakgrunden till det här idylliska livet hotar ett krig att bryta ut. London bombas och det råder undantagstillstånd. Daisys moster blir fast i Norge i sitt fredsbevarande arbete och de fem kusinerna blir ensamma på gården.  Daisy och hennes kusin Edmond blir kära i varandra, och länge är kriget bara något som händer någon annanstans. Barnen lever enligt sina egna regler utan någon vuxen närvaro. Men kriget kommer allt närmare och snart tvingas de uppleva krigets fasor på nära håll.

Det här är en riktigt bra bok och jag tycker om hur Rosoff låter oss se världen genom femtonåriga Daisys ögon. Berättelsen är både gripande och tänkvärd.


Titel: Så har jag det nu
Författare: Meg Rosoff
Översättare: Helena Ridelberg
Utgivningsår: 2016 (men 2004 i original)
Förlag: Brombergs


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...