fredag 21 april 2017

Olikhetsutmaningen: fint och fult

Enligt O fortsätter med sin olikhetsutmaning. Så här skriver hon om veckans motsatspar:

"Min uppgift till er idag är att presentera böcker som passar till motsatsparet fint och fult. Det kan handla om kvalitet, men lika gärna om yta eller innehåll."

Mitt exempel på fint kommer från Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien, där torparen Jan i Skrolycka höjer sin dotter Klara Fina Gulleborg till skyarna. Innerst inne kanske han vet att dottern råkat i dåliga omständigheter i Stockholm, men han lever i sin drömvärld där hon är en förnäm kejsarinna.

Mitt exempel på fult (till utseendet, men alls icke till insidan) kommer från romanen Den vidunderliga kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren. Bokens huvudperson är Hercule Barfuss:

"Han väcker människors fasa med sin vanställdhet, han är dessutom dvärg och dövstum, och det är ett mirakel att han överlever. Men han har fått en gåva, eller snarare två. Den ena är förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender" (Adlibris)

Hercule är en spännande och intressant huvudperson att läsa om, som ju ovanliga personer så ofta är. Mycket roligare än snygga och ytliga typer.

6 kommentarer :

 1. Vallgrens bok ligger oläst nånstans... skönheten och odjuret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att Vallgrens bok har lite av den tematiken.

   Radera
 2. Vallgrens bok är oläst här med. Så är det när det är lättare att köpa böcker än att få dem lästa :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! Jag gillade den jättemycket :-)

   Radera
 3. Kejsaren av Portugallien är hjärtskärande, tycker jag. Vallgren borde jag läsa

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...