tisdag 4 april 2017

Tematrio - omläsning

I veckans tematrio undrar Lyran vilka böcker som håller för omläsning. Hon uppmanar oss:

"Berätta vilka tre böcker ni gärna läser - igen och igen!"

1. Den första boken jag vill nämna är Virginia Woolfs To the Lighthouse, en roman som nog håller för hur många omläsningar som helst. All denna litterära finess, alla människorna som bli så bekanta för en, och så den där fyren som blinkar i fjärran. Jag blir golvad varje gång.

2. Den andra boken som jag gärna läser igen och igen är Jane Austens Pride and Prejudice. Ännu en klassiker alltså, och kanske är det just detta att en bok håller för omläsning efter omläsning som gör den till en klassiker? Första gången man läser Pride and Prejudice är det kanske romantiken man lägger märke till, andra gången Austens briljanta ironiska humor, och så vidare.

3. Den tredje boken jag vill tipsa om läste jag faktiskt om för tredje gången alldeles nyligen, nämligen Moa Martinsons Kvinnor och äppelträd. Det är något med hur hoppet fullkomligen strålar fram genom skildringarna av den starka kvinnliga vänskapen och den rofyllda naturen (precis som i titeln faktiskt), trots att allt runtomkring är riktigt fattigt och eländigt.

12 kommentarer :

 1. Helt underbara omläsningsböcker! ❤️

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av de här böckerna.

  SvaraRadera
 3. De två första gillar jag jättemycket, och den sista har jag inte läst men vet att Moa Martinson var en fantastiskt duktig författarinna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra och en spännande del av svensk kvinnohistoria.

   Radera
 4. Virginia Woolfs bok vill jag ju så gärna läsa, någon gång. Började på Moa Martinsons bok, men kände att det tog emot att fortsätta, borde kanske ge en andra chans o ge mig sjuttsingen på att komma igenom. ;)

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Tror jag kan läsa dem flera gånger till utan problem :-)

   Radera
 6. Har inte läst någon av dessa. Tack för tipsen.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...