tisdag 11 april 2017

Novelltema grannar #5: Hitomi av Kim Thúy

Kim Thúy tillhör mina favoritförfattare, så jag blev förstås glad när jag såg att hon var en av nio författare som skrivit varsin novell till Novellix Grannar-box.

Hennes text heter Hitomi och handlar om kärleken mellan en kvinna och en gift man som träffas eftersom de ser varandra arbeta i skrivbordslampornas sken på natten i lägenheterna mittemot varandra.

Berättelsen växlar mellan att skildra ett "han" - mannen - och ett "jag" - kvinnan. Hon är medveten om detaljerna i hans liv, att han är gift och har familj och att han är en framgångsrik nyhetsuppläsare som kvinnorna älskar. Hon vill också att han ska vara precis så.

På ett vackert sätt framträder deras gemensamma universum, hela tiden sett ur hennes perspektiv, där hon känner varje detalj av honom och hans liv:

"Därför går jag till mataffären ungefär en halvtimme före honom och fyller kundkorgen med alla varor på hans inköpslista. När jag ser honom komma in genom dörren lämnar jag korgen vid frysdisken där han tar paketet med pistaschglass till de båda äldsta och ett annat med chokladsmak till den yngsta och frun, innan han styr stegen mot utgången."


Titel: Hitomi
Författare: Kim Thúy
Översättare: Marianne Tufvesson
Formgivare: Karin Mamma Andersson
Utgivningsår: 2017
Förlag: Novellix
Antal sidor: 19

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...