fredag 9 augusti 2013

Bokbloggsjerka - vad läser du just nu?

Den här veckan ställer Annikas bokbloggsjerka frågan: "Vad läser du just nu?"

På mitt nattygsbord vilar två riktiga tegelstenar, fast den ena betydligt mer lättillgänglig än den andra: Hilary Mantels Wolf Hall och James Joyces Ulysses.

 

Wolf Hall är än så länge en mycket trevlig läsupplevelse! Jag blev sugen när jag såg hur boken var det stora samtalsämnet i många bloggar, och när den sedan dök upp som ett av förslagen i Lyrans Jorden Runt IV, bestämde jag mig för att läsa den. Jag har inte kommit så långt ännu, men är redan fast. I inledningskapitlet kastas man rakt in i hjälten Thomas Cromwells barndom i en scen där han blir brutalt misshandlad av sin far. Mantel målar upp ett 1500-talets England så skickligt att man bara vill läsa vidare.

Trots att jag i vanliga fall tycker mest om att läsa om mer personliga människoöden, ska det bli riktigt spännande att följa de politiska intrigerna - Henry VIII måste skaffa sig en arvinge och när han bara får en dotter med sin första fru vill han ogiltigförklara deras äktenskap och istället gifta sig med Anne Boleyn. Men för att kunna göra detta måste han få påvens tillåtelse, vilket varken kungen eller Cromwell  skyr några medel för att få...

Ulysses är förstås en riktig klassiker som jag tänkt läsa i många år, fast det inte blivit av förrän nu. Det närmsta jag kommit är att jag har läst Molly Blooms berömda monolog i slutet av romanen (den ingår nog alla kurser i Litteraturvetenskap). Men när jag för en tid sedan läste Joyces Dubliners och verkligen gillade den - en novellsamling kring några människoöden i Dublin - tänkte jag att det kunde vara dags även för Joyces tegelsten.

Hittills har jag läst ca 180 sidor och jag ska inte påstå att det är någon lättillgänglig läsning. Men jag tycker om det! Jag tror inte man ska förvänta sig att man ska förstå varenda liten detalj, men man får verkligen en upplevelse av Dublin den 16 juni 1904. Det är ljud, dofter, massor av repliker, tankar, väl valda detaljer - en språklig fest helt enkelt!

Det kommer nog att ta ett tag att läsa ut romanen - jag läser lite då och då, och varvar med annat. Jag kanske skulle ha som mål att vara klar till Bloomsday den 16 juni 2014?

37 kommentarer :

 1. I gymnasiet läste vi en bit ur Ulysses och då lovade jag mig själv att aldrig någonsin läsa den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert en klok reaktion, om du kände så :-) Man ska ju läsa det man känner för och inget är "bättre" ån nåt annat, tycker jag.

   Radera
 2. Wolf Hall var ny för mig. Det är en sådan bok som jag önskade att jag hade ork att läsa för den verkar intressant men tyvärr tror jag inte att jag har tålamod till den (eller för lite sammanhängande lästid för att orka).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ju ganska lång, men jag tycker det flyter på ganska lätt. Men visst, man behöver nog lite sammanhängande lästid för att det ska funka. Vilken tur att det finns så många andra böcker som också är läsvärda! :-)

   Radera
 3. Wolf Hall är härlig! Ulysseus är inte för mig, jag har inte tålamod. Maken däremot läste ut till Bloomsday Iår. Vi funderar på att åka till Dublin nästa år :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillar Wolf Hall! Jag får återkomma med mina intryck när jag läst ut hela. Och så roligt att åka till Dublin! Man måste ju som tur var inte ha läst ut Ulysses för att njuta av den staden :-)

   Radera
 4. Musikbiografier är oftast intressanta, tycker det är roligt att läsa en någon gång ibland :) Dina två böcker här har jag inte läst men Wolf Hall låter lockande!

  SvaraRadera
 5. Wolf Hall låter intressant men jag vet inte om jag orkar ge mig på den, ska bli intressant att höra vad du tycker om den när du har läst ut den.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska meddela mina intryck här på bloggen!

   Radera
 6. Wolf Hall verkar bra, gillar ju Tudorsläktet, men det kommer att dröja, har en hel drös andra böcker på g.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är, är det ju ingen brådska. En bra bok kan ju vara härlig att ha att se fram emot också!

   Radera
 7. Två böcker som jag vill läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt! Jag kan absolut rekommendera dem, båda två!

   Radera
 8. 2 tegelstenar samtidigt skulle jag inte klara av:). Wolf Hall vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte utan att jag längtar lite efter en tunnis :-) Men det ska nog gå bra!

   Radera
 9. Ulysses tycker jag verkar lite skrämmande.. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite skrämmande är den kanske, men jag tror inte man ska tänka så... Det är bara att sätta igång och strunta i alla förståsigpåares tankar om boken (om man inte tycker just det är intressant förstås):-)

   Radera
 10. Wolf Hall kan helt klart vara något för mig. Ulysses reserverar jag mig emot :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra :-) Både att du blir intresserad av Wolf Hall och att du reserverar dig emot Ulysses - det gör du kanske rätt i :-)

   Radera
 11. Oj oj bjässeböcker,,Wolf Hall är intressant. Ska fundera på den
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det råkade bli två riktiga tegelstenar samtidigt... Wolf Hall rekommenderar jag verkligen!

   Radera
 12. Ja den borde jag läsa - men bara för att ha gjort det! :)

  SvaraRadera
 13. Ulysses är en bok jag med velat läsa i många många år men har fortfarande inte blivit av. men en dag så :)

  SvaraRadera
 14. Köar på Wolf Hall på bibblan, ska bli intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har spännande läsning framför dig!

   Radera
 15. Ulysses läste jag under kursen Litteraturvetenskap: Den moderna litteraturen :)
  Vad tycker du om Ulysses?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar den! Det är ju lite krävande läsning, men om man inte bryr sig om att 1. det är krävande läsning och 2. att man kanske inte förstår varenda liten detalj, är det njutbart, tycker jag. Det är massor av sinnesintryck och fantastiskt språk! Vad tyckte du?

   Radera
  2. Jag tyckte den var lite svår men ändå bra:) Tror jag tyckte det med svårt för att vi skulle läsa den under "tvång". Språket var så där kände jag lite men det beror ju på att vi läste den på svenska även om jag föredrar läsa böckerna på originalspråk :)

   Radera
  3. Håller med om att det kan bli lite sämre för att man blir "tvingad" :-)

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 17. Imponerad över att du har flera böcker på gång samtidigt, önskar att jag oxå klarade av det, men jag tappar bort mig i handlingen och blandar ihop personerna om jag försöker... Och jag som älskar Dublin kanske skulle försöka ge mig på Joyce...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte ha så svårt för att hålla isär det jag läser, men oftast har jag också bara en bok på gång i taget. Jag tycker absolut du ska ge dig på Ulysses, speciellt om du älskar Dublin!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...