onsdag 7 augusti 2013

Tematrio - Resfeber

Veckans tematrio hos Lyran handlar om resor. Uppgiften lyder: "Berätta om tre bra böcker som innehåller resor, gärna av lite mer äventyrlig art." Här kommer mina tre förslag:På drift (On the Road) av Jack Kerouac
Sal Paradise luffar sig fram över den nordamerikanska kontinenten, ibland ensam, ibland i sällskap med levnadskonstnären Dean Moriarty, en sexgalen kvinnotjusare. Det är bilar, knark, kvinnor och stölder. De möter lastbilschaffisar, jazzmusiker, bönder och mexikanare. Boken är rytmiskt sett inspirerad av jazzen - Kerouac tillhör ju de författare som brukar kallas The Beat Generation. Tiden är sent 40-tal och 50-tal. En fantastisk bok som i mitt tycke är ett måste på ett resfebertema!

Berättelsen om Pi (Life of Pi) av Yann Martel
Den 16-åriga indiske pojken Pi hamnar efter en tragisk båtolycka i en livbåt som guppar runt på Indiska oceanen. Som enda sällskap har han en hyena, en zebra och en orangutang. Och inte att förglömma, en enorm bengalisk tiger! Pi berättar historien om hur han tillbringar en oändlighet av dagar och nätter i den lilla båten och kämpar för sin överlevnad mitt ute på det stora havet. Det är en fantasifull bok om ensamhet, om hopp och om vad det innebär att vara människa. Mycket läsvärd!

Till sist vill jag nämna Alice i Underlandet, en riktig klassiker! Den lilla flickan Alice faller i sömn och ser i drömmen en vit kanin som drar fram en klocka ur sin västficka. Hon blir nyfiken och följer efter kaninen ner genom ett kaninhål, ner till landet under jorden. Där träffar hon på figurer som Cheshire-katten och hattmakaren med sin tebjudning. En minst sagt äventyrlig resa!

6 kommentarer :

 1. Alice i underlandet har jag aldrig läst, bara sett på tv. Nu får jag skriva upp Alice i min lista;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är ju typiskt en sån där bok som man vet precis vad den handlar om, även om man kanske inte läst den. Kul att kunna bidra till din lista :-)

   Radera
 2. Kanonbra tips! Kerouac tänkte jag på, men det var så längesedan jag läste den (drygt 30 år) så jag mindes inget av den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Roligt att du uppskattade mina tips! Då är det kanske dags att läsa om Kerouac? :-)

   Radera
 3. Jag har inte heller läst Alice, tog för givet att jag hade gjort det. Istället har jag sett typ 150 filmatiseringar och har örnkoll på storyn, men aldrig läst originalet, haha. Bra tips! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lite roligt att det kan vara så ibland! Och då kan det ju vara kul att faktiskt läsa originalet som allt ändå kom ifrån.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...