tisdag 13 augusti 2013

Tematrio - Yrken

Dags för ett nytt ämne i Lyrans tematrio! Den här veckan är uppgiften att berätta om tre romaner/böcker som innehåller ett yrke i titeln.Livläkarens besök - RomanLivläkarens besök av Per Olov Enquist är mitt första exempel. I dessa tider när alla tycks vurma för Wolf Hall (jag också!) tänkte jag att det kunde passa bra att påminna om en svensk historisk roman, som också är mycket läsvärd.

Tiden är 1700-tal och vi får följa den unga tysken Johann Friedrich Struensee när han tillträder tjänsten som livläkare åt den danske kung Christian den sjunde. Förutom de politiska intrigerna innehåller romanen en gripande kärlekshistoria - ett triangeldrama mellan Struensee, kungen och den unga prinsessan. 

Livläkarens besök tilldelades 1999 Augustpriset för årets bästa skönlitterärara bok.
Målarens döttrar
Målarens döttrar (1997) är en roman skriven av Anna-Karin Palm. Som oftast i Palms värld vävs två berättelser från olika tider samman i en historia. I nutid handlar boken om syskonen Maria och Martin som får en målning skickad till sig från England. De tror att tavlan är målad av deras pappa, som försvann när de bara var barn. Syskonen ger sig av till England och följer spåren för att försöka återförenas med fadern. På det dåtida planet - ungefär hundra år tidigare - är huvudpersonen Laura, som växer upp med en fader som också är konstnär.

Målarens döttrar är en välskriven och spännande historia. Läsningen drivs framåt av två starka kvinnoporträtt i Maria och Laura - dessutom lockas man av att få reda på hur de olika berättarplanen egentligen hänger ihop. Ett tredje skäl att läsa romanen är de träffsäkra skildringarna av landsbygden i södra England (ett geografiskt område som i alla fall jag älskar).The Butcher Boy
The Butcher Boy av irländska Patrick McCabe kom ut år 1992 (Slaktarpojken på svenska). Romanen handlar om Francie Brady, en från början arg och busig pojke, som sedan alltmer sjunker ner i ren galenskap. Ett möte med Mrs. Nugent angående hennes sons försvunna serietidningar är den händelse som tycks få Francie att ge sig in på helt fel väg i livet.

Berättelsen är våldsam och stundtals obehaglig, och Francie är verkligen en slags anti-hjälte. Men trots det mörka innehållet är  romanen samtidigt fylld med en slags befriande svart humor. Väl värd att läsa!

20 kommentarer :

 1. Målarens döttrar tycker jag så bra om. De andra två känner jag inte till. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Målarens döttrar läste jag när den kom ut och tyckte också mycket om. Tack för påminnelsen! Slaktarpojken tror jag aldrig jag hört talas om, men den verkar läsvärd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Slaktarpojken är absolut läsvärd! Tror man måste låna på bibblan numera för att få tag på den svenska versionen.

   Radera
 3. Målarens döttrar är en favorit, hennes Snöänglar läste jag förra året och den var också fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Snöänglar har jag inte läst, men det borde jag ju göra. Gillade hennes Faunen också.

   Radera
 4. Jag borde ha "Livläkarens besök" i hyllan oläst, faktiskt.

  SvaraRadera
 5. The Butcher boy har väl filmatiserats? Jag har sett en film med den titeln, otäck historia. Livläkarens besök vill jag läsa och Målarens dotter låter också intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det tror jag faktiskt att den har, men jag har inte sett den. Jag kan varmt rekommendera både Livläkaren och Målarens döttrar!

   Radera
 6. Tyckte väl Målarens döttrer var sådär. Läste den i bokcirkel och var väl inte på humör... Livläkaren tyckte jag om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att man inte alltid tycker likadant :-) Och ja, visst är Livläkaren bra!

   Radera
 7. Kul val! Och vilken fin uggla du har!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och jo, jag gillar ju ugglor :-) Speciellt i biblioteksgrönt!

   Radera
 8. Kul att du har med Målarens döttrar, tänkt läsa den i höst i utmaningen Tre på Tre..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du en bra bok att se fram emot!

   Radera
 9. Svar
  1. Kul att man kan tipsa om nåt som inte redan lästs!

   Radera
 10. Har inte läst Butcher boy, däremot sett filmen flera gånger. Killen som spelar Francis är helt fantastisk.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...