tisdag 20 augusti 2013

Tematrio - sommarens läsning

Lyrans tematrio handlar den här veckan om sommarens läsning. Jag sluter ögonen och ser hängmattor och stränder framför mig, en ljum vind mot kinden och i min hand en fängslande bok... Men riktigt så har det väl inte varit.

Sommaren är numera en period när jag faktiskt läser färre böcker än under övriga året. Det är så mycket annat som ska göras. Olika familjebestyr, resor och utflykter tar sin tid och en son som kan vara uppe precis hur länge som helst om kvällarna gör att tiden för läsning blir begränsad. Men det är väl så det ska vara, tänker jag. Vi har hunnit med mycket roligt i sommar och några romaner har det förstås ändå blivit.

En roman som jag tyckte mycket om var Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl. Den utspelar sig i kurortsmiljö i början av 1890-talet och har som huvudperson den försupne poeten Andreas Öman, som motvilligt åker till Augustenbad för att bota sitt begär efter spriten. Förutom en fascinerande miljö är språket en av romanens styrkor. En ren njutning att läsa! Se en längre recension av boken här.

En annan roman som jag läste i sommar var The Swan Thieves av Elizabeth Kostova. Boken handlar om konst och har samtidigt ett mysterium att nysta upp. Boken har två berättarplan: ett nutida där en psykiater tar sig an en patient som har försökt skada en berömd tavla på The National Gallery of Art i Washington DC, och ett historiskt plan som handlar om den impressionistiska målarinnan Beatrice de Clerval. Ett längre inlägg om boken hittar du här.

Mitt sista exempel är en bok som jag läst för sonen massor av gånger i sommar. Han gillar verkligen Sören Olssons och Anders Jacobssons böcker om Håkan Bråkan. I den senaste, som heter Håkan Bråkan och bolltrollaren, kommer Håkans föräldrar på att det nog är bra om Håkan - eftersom han har så mycket spring i benen - börjar med någon slags sport. Föräldrarna har anmält Håkan till fotboll, fast det blir snart uppenbart att det nog är brottning som är den rätta sporten för Håkan... Rolig och busig läsning!

Nu ser jag fram emot en lång och intensiv bokhöst.

8 kommentarer :

 1. Tänk att Olsson/Jacobsson är igång fortfarande... De har varit väldigt produktiva genom åren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Deras koncept tycks fungera alldeles utmärkt fortfarande!

   Radera
 2. The Swan Thieves verkar väldigt intressant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den verkligen! Den är ganska tjock, men läsningen drivs hela tiden framåt eftersom man vill veta hur allt hänger ihop.

   Radera
 3. Titeln The Swan Thieves är ju fantastisk, började genast fundera vad den kan handla om, men min underutvecklade hjärna hade en mycket mer bokstavlig tolkning än du som läst den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktum är att titeln anspelar på flera saker som har med själva gåtan att göra!

   Radera
 4. Känner inte alls till de två första, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod :-) Jag gillade verkligen både Augustenbad och Svantjuvarna!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...