söndag 12 november 2017

Majgull Axelsson: Ditt liv och mitt

Som vanligt i en bok från Majgull Axelsson, tar Ditt liv och mitt upp ett gripande och viktigt ämne. Märit stiger oplanerat av tåget i Lund, driven av en inre önskan av att söka efter sanningen om sin bror Lars, som för många år sedan blev intagen på Vipeholm, en anstalt för sinnesslöa.

Boken skildrar hur respektlöst man förr behandlade de med psykiska problem och utvecklingsstörningar. Många detaljer är horribla att läsa om - hur man låste in patienterna, band fast dem och hur de begravdes i en anonym massgrav. Lars blir i unga år tvångsomhändertagen, efter att barnens mamma dör och han får ett våldsamt utbrott. Efter den händelsen är det som att ingen i familjen vill kännas vid att han ens har funnits. Förutom Märit, som alltid har haft tankarna på sin "store lille bror" och vad som egentligen hände med honom.

Märit har en bror till, Jonas, som hon hatar. Han är gift med Kajsa, Märits bästa väninna från barndomen, som hon också har kommit från under åren. I boken är Märit egentligen på väg för att besöka dem i deras hem, när hon alltså istället går av tåget i Lund. Huvudpersonernas liv är fulla av familjehemligheter, gamla oförrätter, känslor av skuld och ett driv efter hämnd. En människas uppväxt och omständigheter kan verkligen forma ett helt liv.

En mycket läsvärd bok.Titel: Ditt liv och mitt
Författare: Majgull Axelsson
Utgivningsår: 2017
Förlag: Brombergs
Antal sidor: 364

4 kommentarer :

  1. Den här ser jag fram emot att läsa! Verkligen.

    SvaraRadera
  2. (sommarkurs:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/11/virginia-woolf-sommarkurs-i-cambridge.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...