torsdag 30 november 2017

Tjoho, nu är det jul!

Årets adventsbok från Rabén & Sjögren är den mysiga Tjoho, nu är det jul!, skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Emma Adbåge.

Grisen Ruffe växer upp på en bondgård, har ett bra liv och leker med gårdens barn. Men den gamla galten berättar för Ruffe om den hemska julen och säger till Ruffe att om han skulle bli ivägskickad i en lastbil måste han rymma.

Sagt och gjort, utan att Ruffe egentligen har en aning om varför julen skulle vara hemsk för en gris, hoppar han ner från lastbilen och blir ensam och fri. Lite väl ensamt tycker han att det är, och det är också svårt att hitta mat. Men så träffar han en vän, katten Kss-kss, som verkar tycka att julen är något att se fram emot.

Tjoho, nu är det jul! är både finurlig och rolig. När Ruffe och Kss-kss hittar ett ödehus, pratar de om att öppna luckan (istället för dörren) och dessa julkalenderblinkningar återkommer flera gånger. Allt fler djur flyttar in i ödehuset och julen blir en fest som handlar om gemenskap, värme och lyckan att få äta sig mätt.

Boken har tjugofyra korta kapitel att läsa ett om dagen i december fram till och med julafton. Jag gillar den spännande berättelsen och de charmiga illustrationerna med massor av fina detaljer - en perfekt högläsningsbok.


Titel: Tjoho, nu är det jul!
Författare:Ulf Nilsson
Illustratör: Emma Adbåge
Utgivningsår: 2017
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 101

4 kommentarer :

 1. härligt, härligt och noveller bara haglar hos mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. (om man ska läsa "alla" så är de väl 27? jag har några kvar...)

   Radera
  2. Du behöver bara läsa noveller från tre fyrkanter och bara de siffror du själv fyller i. Så totalt 12 noveller.

   Så här står det i instruktionerna:

   "För att klara läsutmaningen ska du läsa noveller motsvarande minst en valfri helt ifylld fyrkant från varje del av världen, alltså en fyrkant från den översta raden (Sverige), en från den mellersta (Europa) och en från den nedersta (världen). Du läser bara noveller som matchar de siffror du själv fyller i (alltså fyra i varje fyrkant). Allt som allt 3 fyrkanter och totalt 12 noveller."

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...