fredag 30 november 2018

Tant Safiyya och klostret

Det roligaste med utmaningen Månadens språk är att jag hittar böcker och författare som jag annars aldrig ens hade hört talas om. I november är det böcker översatta från arabiska som gäller, och jag lånade Tant Safiyya och klostret av Baha Tahir på bibblan.

Boken utspelar sig på landsbygden i Egypten, där kristna och muslimer länge har levt sida vid sida. Bokens huvudperson är en ung pojke som tillsammans med sin pappa har täta kontakter med klostret en bit utanför byn. En särskilt god vän är den gamle munken, broder Bishai, som gärna ägnar sig åt odling och att återberätta skrönor om vad som hände förr i byn.

Men boken handlar också om Tant Safiyya, en släkting till pojken, som alla tror ska gifta sig med en ståtlige Harbi. När så inte sker, accepterar hon istället ett frieri från den störste jordägaren i trakten. Tragiska händelser gör att hon utvecklas till en grym och hänsynslös kvinna, långt ifrån den vackra och bekymmersfria Safiyya som pojken minns från sin barndom.

Allt detta sker medan sexdagarskriget mellan arabvärlden och Israel kommer allt närmare.

Jag gillade verkligen Tant Safiyya och klostret.


Titel: Tant Safiyya och klostret
Författare: Baha Tahir
Översättare: Mats Andersson
Utgivningsår: 2009
Förlag: Tranan
Antal sidor: 125

9 kommentarer :

 1. Tack för tipset, ska kolla upp den! Det LÅTER ju som en barnbok (när man bara läser titeln utan att se omslaget) - men verkar vara en spännande bok. Jag är nyfiken på om den heter detsamma på originalspråket eller om den arabiska titeln har en annan betydelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade verkligen den! Originaltiteln verkar vara "Khalati Safiyya wa 1-deir" - fast jag vet ju inte riktigt vad det betyder :-)

   Radera
 2. Den skulle jag gärna läsa!

  SvaraRadera
 3. fick biblioteket att köpa denna, finns inte i hela Göteborg - utom i Universitetsbiblioteket men inte till utlån... måste läsa på plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte att den var så ovanlig. Men jättebra att man kan lämna inköpsförslag och att det faktiskt köps in också.

   Radera
  2. nu har jag fått läsa:
   http://ugglanoboken.blogspot.com/2018/11/tant-safiyya-och-klostret.html

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...