torsdag 15 november 2018

Fyra noveller till Läs en novell III

Jag har läst lite fler noveller till Läs en novell III.

I utmaningens nr. 27: "Läs en novell av en författare som också skriver barnböcker" tänkte jag snabbt på en av mina favoritförfattare, Tove Jansson. Bulevarden kommer från en samling med samma namn, vilken innehåller tidigare outgivet material (i alla fall outgivet i bokform). Mycket intressant läsning här.

På nr. 7: "Läs en novell som ursprungligen gavs ut på 1800-talet" valde jag Kärleksprövningen av Mary Shelley. Novellen är ett triangeldrama där de två väninnorna Angeline och Faustina vill ha samma man. Tyvärr känns upplägget lite väl förutsägbart för att novellen ska vara riktigt underhållande.

Till nr. 10: "Läs en novell med en titel hämtad från en dikt/sångtext" har jag kämpat länge med att hitta en novell. Sen kom jag att tänka på att John Ajvide Lindqvist ofta inspireras av låttexter i sina verk.  Låt de gamla drömmarna dö hakar i berättelsen om Oskar och Eli i Låt den rätte komma in, och textraden är (som så ofta hos Ajvide Lindqvist) hämtad från Morrissey.

Till sist passar jag in Nattens lekar av Stig Dagerman på nr. 38: "Läs en novell där (minst) en av personerna är ett barn." Jag tycker väldigt mycket om Dagermans sätt att skriva. Nattens lekar är en gripande novell om pojke vars pappa dricker för mycket, och här finns så mycket undertext att det är en ren fröjd.

När jag nu sammanställer hur många noveller jag läst hittills, har jag med råge prickat in de tjugo som är kravet för att klara utmaningen. De visar sig att jag bara har fem kvar för att ha klarat alla fyrtio. Hm... Det ska jag väl hinna innan året är slut? Det är värt ett försök i alla fall.

Hur går det för er andra som deltar i Läs en novell III?

4 kommentarer :

 1. Mary Shelleys noveller vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade inte den här så mycket, men det finns ju flera!

   Radera
 2. Tackar som frågar. Jag har två kvar på hela listan, och har målet att kunna bocka av dem före nyår. Här är de jag har läst hittills: https://jsprbok.blogspot.com/search/label/Novellutmaning%20III

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Då kommer du också att nå ända fram :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...