torsdag 17 december 2020

Litteraturpristolvan: The Sense of an Ending av Julian Barnes

Sist ut i min utmaning Litteraturpristolvan blir brittiska Bookerpriset. Jag har läst vinnaren från 2011, Julian Barnes The Sense of an Ending.

Romanen berättas av Tony Webster, en pensionerad man som tänker tillbaka på sitt liv.

Redan i skolan mötte han och hans kompisgäng Adrian Finn, en kille som de alla såg upp till. Killarna intresserade sig för böcker, filosofiska diskussioner och tjejer, och de svor att de alltid skulle förbli vänner.

Tony tycker han har haft ett helt vanligt liv. Han har haft ett hyggligt arbete, har varit gift och skild och har en vuxen dotter. Allt har skett utan att han haft alltför höga ambitioner, men han känner sig ganska nöjd med hur det blev.

När så ett brev dyker upp med posten får han anledning att ifrågasätta sitt liv. Kan man verkligen lita på sina minnen?

Jag gillar den här lite filosofiska romanen. Just diskussionen om minnen, hur de kan läggas tillrätta och ibland dyka upp när man minst anar det, är spännande. 

Titel: The Sense of an Ending
Författare: Julian Barnes
Utgivningsår: 2011
Förlag: Jonathan Cape
Antal sidor: 150

2 kommentarer :

  1. gillar Barnes, läst några men denna är tydligen fortfarande oläst i hyllan, A Life with Books är en liten pärla, Den enda historien (The only story) gillade och några till

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också läst ett par av Barnes tidigare, men det var inte någon av dessa och det var längesedan. Minns att jag gillade. Blir riktigt nyfiken på boken med titeln A Life With Books!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...