onsdag 24 februari 2021

Den stulna cykeln av Wu Ming-Yi

Den stulna cykeln av taiwanesiska Wu Ming-Yi är en roman som kräver en del av sin läsare, men som definitivt är mödan värd.

Bokens huvudperson ger sig ut på jakt efter sin fars cykel, som blev stulen för längesedan. Samtidigt som vi får ta del av berättarens uppväxt och familjehistoria, får vi läsa om cykelns historia. Boken innehåller dessutom vackra illustrationer av olika cyklar, där cykeln av märket Lucky hålls som den främste.

Den här romanen har verkligen ett rikt innehåll. Förutom familjeberättelsen och fakta om cyklar, innehåller boken fantastiska miljöskildringar och spännande historier. 

Jag läser om Silverhjulspatrullen som via cykel deltar i andra världskriget i Sydostasien, om världens äldsta elefant och om kvinnorna som fångar fjärilar och skapar vackra konstverk av vingarna. 

I jakten på sin fars cykel möter huvudpersonen många intressanta människor som berättar sina historier, och till slut, som sig bör, knyts alla trådar samman. 

Den stulna cykeln var nominerad till det internationella Bookerprisets långa lista 2018, och det är lätt att förstå varför. Jag kan verkligen rekommendera den.

På svenska finns även Wu Ming-Yis roman Fasetter av liv. Den vill jag också gärna läsa.


Titel: Den stulna cykeln
Författare: Wu Ming-Yi
Översättare: Britta Kinnemark
Utgivningsår: 2020 (på svenska)
Förlag: Chin Lit
Antal sidor: 335

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...