söndag 28 februari 2021

Månadens tema i februari: Kostym av Ninni Holmqvist

I februari har Månadens tema varit noveller, och jag har läst novellsamlingen Kostym av Ninni Holmqvist.

Jag valde samlingen mycket på grund av titelnovellen som jag redan tidigare läst, och det gick snabbt att upptäcka att det är något alldeles speciellt också med Holmqvists andra noveller. De är ofta överraskande, ibland känns huvudpersonerna nästan oförklarligt (och lockande) destruktiva, och ibland är det som om orsak och verkan, början och slut, kastas om. 

Fortfarande tror jag att min favoritnovell i samlingen är just "Kostym", som jag skrivit om här

Men en annan novell som jag fastande lite extra för är "På tåget tillbaka till Kairo". Där skildras en ung kvinna som reser tillsammans med sin pojkvän. På samma gång som läsaren känner en frihetskänsla i beskrivningen, skildras hur huvudpersonen noterar kvinnorna i sina mörka slöjor och hur männen på en tågresa stirrar på henne och till och med tafsar på henne. Pojkvännen verkar inte tycka det är så farligt. 

På en båtresa på Nilen som de gör med några andra, blir det knepigt för kvinnan att kissa över båtens reling, så hon håller sig hela dagarna för att kunna göra sina behov i skydd av mörkret. Det är som om de extrema omständigheterna gör att hon tvingas konfrontera vem hon själv egentligen är och förväntas vara.

Jag passar också in novellen "På tåget tillbaka till Kairo" i Novellflätan.


Titel: Kostym
Författare: Ninni Holmqvist
Utgivningsår: 1995
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 184

2 kommentarer :

  1. Ninni Holmqvist är intressant, har flera böcker av henne.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst den här, så kanske skulle jag leta upp nåt mer på biblioteket.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...