tisdag 17 januari 2023

Tisdagstrion: Systrar

 Den här veckan har tisdagstrion kort och gott temat "Systrar." Tolka på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Anneli Jordahls roman Björnjägarens döttrar handlar om systrarna Leskinen som lever i skuggan av sin väldige far, björnjägaren. När han dör drar de till skogs och bosätter sig i ett torp femton mil från närmaste stad. Det här är uppfriskande läsning: systrarna brottas, jagar och super, och lever på alla sätt ett hårt och brutalt liv. Men det finns också olikheter och rivalitet dem emellan. Jag gillar verkligen den här boken.

2. Nunnor är ju också ett slags systrar, och Lauren Groff skildrar i Matrix hur Marie de France på 1100-talet blir utslängd från hovet och satt att driva ett nedgånget och fattigt kloster. Först misströstar hon, men sedan utvecklar hon med mod och list klostret till att bli en blomstrande tillflyktsort långt från männens värld.

3. Till sist, en klassiker om de fyra systrarna March i Louisa May Alcotts Little Women. Meg, Jo, Beth och Amy växer upp i New England under 1800-talet, och vi får följa deras vardagliga liv, men också deras drömmar om framtiden. Little Women finns också filmatiserad i flera olika versioner. Själv skulle jag gärna vilja se filmen från 2019 där Emma Watson spelar Meg. 

17 kommentarer :

 1. Nog misstänkte jag att fler skulle ha Björnjägarens döttrar i sin trio idag. Little women har jag också läst, men på svenska när jag växte upp.
  http://mosstanten.se/2023/01/17/tisdagstrion-systrar/

  SvaraRadera
 2. Unga kvinnor läste jag när jag själv var ung och jag kan inte påstå att jag minns något av den. Här är min trio https://bokslut.blogspot.com/2023/01/tisdagstrion-systrar.html

  SvaraRadera
 3. inte läst dessa, tack för tips, mina berömda systrar:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2023/01/systrar-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
 4. Mias bokhörna https://eggetbok.blogspot.com/2023/01/tisdagstrion-vecka-3-systrar.html

  SvaraRadera
 5. Matrix har jag tänkt läsa någon gång. Här kommer mina tre: https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2023/01/17/tisdagstrion-systrar/

  SvaraRadera
 6. Matrix är väldigt bra. Little Women blir jag ärligt talat mer och mer nyfiken på.

  SvaraRadera
 7. Den ena systern älskade de söta smultronen,
  den andra systern älskade de röda rosorna,
  den tredje systern älskade de dödas kransar.

  Att det finns så gott om systrar i böckernas värld, visste jag inte. Nu ser jag fram emot att se vilka systrar ni alla har valt.
  Margaretha
  vars val finns här
  https://bastmattan.blogspot.com/?m=0

  SvaraRadera
 8. Spännande trio! Vill läsa både Matrix och Björnjägarens döttrar efter din presentation av dem. Unga kvinnor har jag både läst och sett som film - jättebra berättelse! Här är min trio:
  https://bokologen.se/2023/01/17/tisdagstrion-systrar/

  SvaraRadera
 9. Matrix är jag nyfiken på. Här är mina: https://bokdivisionen.se/2023/01/17/tisdagtrion-systrar/

  SvaraRadera
 10. Det här var ett roligt tema. Jag fick fundera en del. Fyndigt att ta med klostersystrar! Min trio finns här:

  https://skrivrobert.blogspot.com/2023/01/tisdagstrion-systrar.html

  SvaraRadera
 11. Kul trio, här är mina svar. Har nunnor med i listan jag också :).
  https://tantaugustastekopp.wordpress.com/2023/01/17/tisdagstrion-systrar/

  SvaraRadera
 12. Björnjägarens döttrar väntar på biblioteket. Matrix tyckte jag om och naturligtvis Unga kvinnor också. min trio: https://mrscalloway.blogspot.com/2023/01/tisdagstrion-v-3-2023-systrar.html

  SvaraRadera
 13. Jag glömde visst anmäla mitt deltagande ... här länk:
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2023/01/oss-systrar-emellan.html

  SvaraRadera
 14. Matrix och Little women är två böcker jag tänkt läsa men ännu inte kommit till, sen fick jag ett tips till där ifrån din trio.
  Här är min
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/01/tisdagstrion-systrar.html

  SvaraRadera
 15. Den första och den tredje är jag sugen på att läsa. https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/01/17/tisdagstrion-v-3-systrar/

  SvaraRadera
 16. Unga kvinnor och Våra vänner från ifjol läste jag när jag var barn. Sen har jag läst Little Women och sett två filmatiseringar.
  Här finns min trio: https://cinnamonbooks.se/2023/01/17/tisdagstrion-systrar/

  SvaraRadera
 17. Björnjägarens döttrar och Little Women hoppas jag få läst snart. Matrix tyckte jag - till skillnad från alla andra - inte alls om. Här är mina, i sista sekunden: https://scyllashylla.blogspot.com/2023/01/tisdagstrion-systrar.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...