torsdag 4 april 2024

Mars 2024

Under mars månad läste jag mestadels noveller, delvis förstås tack vare min läsutmaning Novellresan 2024. Men jag läste också ett par av novellerna i Jeanette Wintersons samling Night Side of the River: Ghost Stories. Både "App-arition" och "The Old House at Home" är spökhistorier som visar hur modern teknik kan utplåna gränserna mellan liv och död. Det känns som att Winterson fortsätter sin tematik från romanen Frankissstein, där artificiell intelligens var en viktig beståndsdel. Jag hann inte läsa alla novellerna i samlingen, men det finns ju kvar där och väntar på mig.

Månadens resmål i Novellresan var Mårbacka, så jag läste fem olika noveller av Selma Lagerlöf: "Meli", "Morbror Ruben", "Bortbytingen", "Stenen i sjön Rottnen" och "Hur adjunkten fick prostdottern". Vad jag tyckte om de olika novellerna kan du läsa här. Kort sagt, jag tröttnar aldrig på Selma Lagerlöf. 

Till  bokcirkeln läste jag Kerstin Ekmans Hunden. Vi läser just nu böcker på temat djur, så den här kortromanen passade ju perfekt. Bokens berättare är en grå liten hund, som kommer bort från sitt hem och tvingas klara sig i skogen. Förutom att det är spännande att läsa ur en hunds perspektiv, är Ekman verkligen mästerlig på att skildra skogslandskapet. Hon är en stor favorit. 

Den sista boken jag hann med i mars var Marigold och Rose av Nobelpristagaren Louise Glück. Boken  handlar om tvillingarna Rose och Marigold och deras första levnadsår. Flickorna upptäcker världen omkring sig och blir på det klara med att de har helt olika personligheter. De märker också att deras föräldrar ibland undanhåller saker från dem. Också här är det ganska speciellt med berättare som inte är tillhör de vanligaste. Visserligen kan inte tvillingarna prata, men deras tankar får vi ändå ta del av. Ett annorlunda grepp. 

5 kommentarer :

 1. Här tips om två hundböcker: "Kvinnan och hunden" av Elsie Johansson och "Flickan och hunden" av Christina Kellberg. Berörande, båda två. Men kanske är ni klara med hundarna???

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS man tröttnar verkligen aldrig på Selma

   Radera
  2. Nya böcker för mig, så tack för tipsen! Selma är bäst :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...