tisdag 2 juli 2024

Tisdagstrion: Bästa läsningen under första halvåret 2024

Vad har egentligen varit den bästa läsningen under första halvåret 2024? Det är frågan vi ska ställa oss i veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 

1. Hos mig blir det en helt nordisk trio. Vinternoveller av norska Ingvild H. Rishøi var en av de allra första böckerna jag läste i år, men den står fortfarande ut som en stor läsupplevelse. I novellerna får vi möta en mamma som inte har råd med nya trosor till sin dotter,  en tonåring som rymmer med sina småsyskon och en ung man som kommer ut ur fängelset och vill träffa sin son. Det är realistiskt och mörkt men aldrig sentimentalt. 

2. I bokcirkeln läste vi under våren Kerstin Ekmans Hunden. Jag hade redan läst boken, men för massor av år sedan, så det var trevligt att läsa den igen. Jag tyckte om möjligt ännu bättre om den nu - Ekmans sätt att skildra naturen och greppet att låta en hund stå i fokus för en hel bok gillar jag verkligen.

3. Alldeles nyligen läste jag en roman på danska, nämligen Thomas Korsgaards Hvis der skulle komme et menneske forbi. Det var kul att läsa på grannspråket och dessutom var boken riktigt bra. Tue växer upp på en gård under fattiga omständigheter. Hans mamma spelar nätpoker och hans pappa får inte ekonomin att gå ihop. Tue själv hamnar ofta i trubbel, men verkar ta allt med jämnmod. Här finns färgstarka far- och mormödrar, djup sorg men också glimtvis humor. Boken är den första delen i en trilogi. 


måndag 1 juli 2024

Novellresan i juli: Indien

Under juli månad ska Novellresan 2024 ta oss ända till Indien. Det finns förstås massor av indiska författare, och vill du ha ännu mer att välja på än något från de novellsamlingar jag tipsar om här, är det en bra idé att också söka fram noveller på engelska.

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 



Novellsamlingar: 

  • Kärlek, uppror och kardemummakärnor: Berättelser från Indien 
  • Vaikom Muhammad Basheer, Under mangoträdet
  • Ambai, Flod

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...