fredag 15 november 2013

Halva solen

Halva solen (inbunden)
Halva solen är en roman från 2012, skriven av Aris Fioretos.
 
Boken handlar om författarens far, som nu är död. Textens korta avsnitt - ibland prosalyriska och ibland sakliga -  blir ett slags återskapande av fadern. Vem var han och hur såg andra människor på honom? Och kanske framförallt, vem var han för sonen?
 
Den utländske fadern med sin doft av torr jord och oregano kommer till liv på boksidorna. Vi upplever honom ibland som  karismatisk fadersfigur och intellektuell jätte, och ibland som en man med den lilla pojkens behov av tröst och bekräftelse fortfarande intakt inom sig. Alla de olika småstyckena i boken blir som ett pussel, och när alla bitarna är lagda är det ett mycket varmt och mänskligt porträtt av en fader vi har fått uppleva.
 
Språket är en annan av bokens styrkor. De prosalyriska styckena är vackra, med  tänkvärda formuleringar och behaglig rytm. Ibland är styckena konstruerade som listor, till exempel under titeln "Nya teser om utländska fäder", där man bland annat får reda på att "också en utländsk far behöver skyddas. Till exempel genom överseende." Humorn finns där alltså, men också sorgen och framförallt kärleken till en pappa.

Läs den, och gärna i små portioner, så du hinner njuta av alla tänkvärdheter och finurligheter!
 
Titel: Halva solen
Författare: Aris Fioretos
Utgivningsår: 2012
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 223

2 kommentarer :

  1. Ååå, den ligger i min hög och väntar. Beundrar ditt urval av läsning :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Fast just i det här fallet är det faktiskt inte min förtjänst, utan min väninna (med mycket god boksmak) som har valt den till en bokcirkel. Du har fantastisk läsning framför dig! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...