onsdag 20 november 2013

Jorden runt med böcker - Jord och aska

Jord och aska (inbunden)

I Lyrans Jorden Runt-utmaning ägnas november månad åt böcker från Asien. Jag har befunnit mig i ett dammigt och krigshärjat Afghanistan, genom boken Jord och aska av Atiq Rahimi.

Boken utspelar sig vid tiden för den sovjetiska ockupationen. Handlingen kretsar kring den äldre mannen Dastaguir och hans sonson Yassin. Deras hemby har blivit utplånad i ett ryskt anfall och hela deras övriga familj har dödats - den enda som är i livet är Yassins far (och Dastaguirs son) Murad, som inte befann sig i byn under anfallet eftersom han arbetar i en gruva på en annan plats.

Dastaguir, med Yassin i släptåg, ger sig iväg för att söka reda på Murad. Dastaguir plågas svårt över att behöva vara den som ger Murad det tragiska beskedet. Han hade hellre själv också blivit dödad.

Nästan mest gripande tycker jag det är att läsa om Yassin, den lille pojken. En granatexplosion har gjort att han mist hörseln, men detta förstår han inte. Istället tror han att hela världen har blivit stum -  att människorna inte har någon röst längre och att det har slutat låta när han slår två stenar mot varandra. Jag kan inte låta bli att undra vad det ska bli av denne pojke, döv och traumatiserad, i ett land som är så präglat av sin våldsamma historia.

2004 gjorde Rahimi en film av Jord och aska, vilken prisades vid filmfestivalen i Cannes samma år.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...