söndag 29 december 2013

Jellicoe Road

Lyrans Noblesser har under hösten anordnat en boklig jorden-runt-resa, och i december har målet med färden varit böcker från Oceanien. Jag har passat på att läsa en roman som sedan länge har väntat på min läslista, nämligen den alldeles fantastiska Jellicoe Road av australiensiska Melina Marchetta.

Boken räknas in i kategorin ungdomsböcker och i centrum står Taylor Markham, en 17-årig tjej som när hon var barn blev övergiven av sin mamma på en 7-Eleven i närheten av staden Jellicoe. Taylor blir så småningom elev på Jellicoes internatskola och får speciell kontakt med Hannah, en kvinna som bor nära skolan i ett halvfärdigt hus.
 
Runt Jellicoes internatskola pågår ett territoriekrig mellan tre parter: internatskolans elever, Jellisarna (de elever som går på skolan inne i staden Jellicoe) och kadetterna, som varje sommar har ett träningsläger i närheten av Jellicoe. Taylor blir vald till ledare för internatskolan och hon dras alltmer in i kampen. Viktigast tycks vara att vinna tillträde till Klubbhuset och Böneträdet, vars stam är inristad med namn och meddelanden från ungdomar både förr och nu.

Mitt i territoriekriget försvinner Hannah och Taylors värld rasar samman.
 
I början undrar man varför de här territoriekrigen överhuvudtaget existerar? Boken är faktiskt full av frågor som alla lockar att läsa vidare. Vart har Hannah tagit vägen? Vem var eremiten som yttrade sina gåtfulla ord och sedan sköt sig? Varför övergav Taylors mamma henne? Vem är pojken i trädet i Taylors drömmar? Vad är det för en hemlig roman som Hannah skriver på?

Jellicoe Road finns också invävt en parallell historia av äldre datum. Hela boken börjar med en ofattbart tragisk scen som skildrar en bilolycka på Jellicoe-vägen. Barnen som var med då får man också följa genom romanen, och naturligtvis blir det ytterligare ett spänningsmoment att ta reda på hur denna historia hänger ihop med Taylors nutida berättelse.

Jag gillar att läsa om de här ungdomarna, både i den nutida berättelsen och den dåtida. Taylor, Jonah Griggs (ledaren för kadetterna), Santangelo (ledaren för Jellisarna) och de andra ungdomarna kring Taylor, leder berättelsen framåt med sina konflikter och vänskapsband. Men jag fascineras ännu mer av ungdomarna i den äldre berättelsen - Webb, Narnie, Tate, Fitz och Jude - kanske eftersom det vilar ett mystiskt skimmer kring den delen av romanen.

Jellicoe Road är gripande läsning. På de 351 sidorna samsas stor tragik och sann kärlek med ungdomarnas vardagsproblem och glädjeämnen. Det här måste vara en av de bästa ungdomsromanerna jag någonsin läst.


Titel: Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Översättare: Katarina Kuick
Utgivningsår: 2012 (originalet från 2006)
Förlag: X Publishing
Antal sidor: 351

4 kommentarer :

 1. Och jag som fortfarande inte har läst den här trots en lång period av att samla damm i bokhyllan.. Måste läsa 2014!

  SvaraRadera
 2. En så härlig bok. Fastnade också mer för den "gamla" historien :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är den bra! Roligt att vi fastnade för samma :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...