torsdag 12 december 2013

Mãn

ManMãn är titeln på kanadensiska Kim Thúys andra roman, översatt till svenska och utgiven på Sekwa förlag 2013.
 
 
 Mãn är också namnet på bokens huvudperson. På vietnamesiska betyder mãn "det finns inget mer att begära" eller "alla önskningar har gått i uppfyllelse", och det är precis så bokens huvudperson lever sitt liv. Hon har inget att invända mot att bli bortgift och flytta till en man som bor i Kanada. I Montreal lever hon i nuet, arbetar på mannens restaurang, sköter om familjen och drömmer inte om något för sin egen del.
 
I Vietnam finns hennes mamma kvar, denna hennes tredje mor, som det beskrivs i inledningskapitlet. Mãn föds av en ung kvinna (hennes första mor), tas om hand av en nunna (hennes andra mor), och adopteras slutligen av sin tredje mor, som blir hennes riktiga Mamma. I en scen från Mãns barndom i Vietnam förebådas hennes framtid i Kanada. Varje morgon före skolan handlar Mãn och hennes mamma av en kvinna som säljer kokosnötter. När försäljerskan river kokosnöten brukar Mãns mamma säga: "När flingorna singlar genom hålet i skenans mitt liknar de kanske snöflingornas dans i jultomtens land."
 
Just snöflingor är också det som pryder romanens omslag - vita flingor mot en blå bakgrund, med titeln Mãn i klarrött. Den röda färgen återkommer också i varje av bokens korta kapitel, där ett ord står tryckt i kanten, både på vietnamesiska och svenska (franska i originalet). Kärleken till orden är hela tiden närvarande. Mãn lär sig ord på sitt nya språk och gör dem efterhand till sina. Också själva romanen är berättad på ett språk som är förtätat, ofta symboliskt och oerhört vackert. Kärleken till orden är ett av romanens centrala teman.Maten är också betydelsefull i romanen. Dofterna och smakerna från restaurangköket - vårrullar, papaya, torkat biffkött, gurkmeja, chili och sojabönor - blir som en direktlänk tillbaka till barndomens Vietnam. Varje rätt bygger också på en berättelse - olika människoöden knyts samman med de fantastiska skapelser som lagas i Mãns kök. Det är också här i restaurangköket hon börjar ana att det kanske finns något i världen att drömma om och längta efter också för henne.

Mãn är en skimrande vacker berättelse med ett djupt mänskligt innehåll - en roman om orden, maten och kärleken.


Titel: Mãn
Författare: Kim Thúy
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivningsår: 2013
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 155
 

4 kommentarer :

 1. Kim Thúy var en oerhört öppen och sprudlande person, lyssnade till henne och det var en upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag hade också gärna lyssnat till henne!

   Radera
 2. jag vara också väldigt förtjust i den här boken

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...