måndag 30 december 2013

Mitt bokår 2013

Den första halvan av 2013 var för mig i fråga om böcker precis som alla andra år - jag läste mycket och trivdes bra med det. Men framemot sommaren började jag fundera allt mer på om jag kanske skulle göra det jag tänkt på ett tag, nämligen att starta en bokblogg.
 
Sagt och gjort. Jag tänkte ut ett passande namn, jobbade länge med att få layouten som jag ville, och så den 15 juli skrev jag Ugglan & Bokens allra första inlägg. Och jag måste säga att jag är jätteglad att jag faktiskt kom igång med bloggandet! Det är väldigt kul att vara en del av bokbloggosfären: att få ta del av en massa boktips, att kommunicera kring böcker med likasinnade och inte minst tycker jag att min läsning blir mycket mer minnesvärd och fördjupad när jag också skriver om böckerna jag läser.
 
Efterhand startade jag en del småprojekt på bloggen, t ex Ugglans Quiz, där de allra första frågorna handlade om inledningsmeningarna i olika romaner. Om du missat frågorna hittar du alla Ugglans Quiz här. Senare under hösten inledde jag också ett novelltema, helt enkelt för att jag tyckte jag borde bli bättre på att också läsa i det kortare formatet.
 
I oktober lanserade jag en läsutmaning där jag också bjöd in andra bokbloggare att delta, med anledning av att det år 2013 var tvåhundra år sedan Jane Austens roman Pride and Prejudice gavs ut. Det kom in massor av spännande inlägg, vilket jag förstås är jätteglad för!
 
Jag har också varit med i ett par läsutmaningar som anordnats av andra bloggare. Lyrans noblesser gav sig för fjärde gången ut på en resa Jorden runt och den rutten följde jag med på. Vi har under hösten läst böcker från Europa, Afrika, Asien och Oceanien, och i januari ska jag snart börja läsa en ännu inte utvald bok från Amerika. En annan läsutmaning jag har varit med på är Pocketlovers Tre på tre. Där valde jag att läsa tre faktionsberättelser: Blekingegatan 32 av Lena Einhorn, Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn och Åren i Paris av Paula McLain. Jag blev väldigt förtjust i alla tre.
 
Också på hemmaplan hände det saker under 2013. I september var det dags för den årliga Kristianstads bokfestival och i samband med att jag lyssnade bland annat på Marjaneh Bakhtiari, passade jag på att läsa hennes Kalla det vad fan du vill.
 
Bokens dag är ett annat återkommande evenemang och det här året var jag den 26 oktober i Hässleholm och lyssnade på Maria Sveland, Gabriella Håkansson, Johan Theorin, Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Inför Bokens dag var jag också med i en  bokklubb där vi diskuterade Aldermanns arvinge och Systrar & bröder. Ett väldigt trevligt initiativ!
 
Och nu till våra stora svenska litteraturpriser. Som ni alla vet tilldelades ju Alice Munro 2013 års Nobelpris i litteratur och i samband med detta ordnade Anna på och dagarna går en bokcirkel på Facebook där vi diskuterade novellerna i samlingen Brinnande livet.
 
Vad gäller Augustpriset läste jag en del av de nominerade böckerna i barn- och ungdomsklassen, men jag lyckades inte pricka in vinnaren Snöret, fågeln och jag av Ellen Karlsson. I fackboksklassen vann som bekant Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, en bok som jag tycker väldigt mycket om (recension kommer snart). I den skönlitterära klassen vann Lena Andersson med Egenmäktigt förfarande och bara några dagar efter att hon tagit emot sin Auguststatyett kom hon till Konserthuset i Kristianstad och pratade om boken. Jag var förstås där och passade på att inhandla ett signerat exemplar av boken, som jag har att se fram emot att läsa någon gång under 2014.
 
På det personliga planet vill jag också nämna att min egen roman Ett ögonblick i sänder kom ut i november. Läs den gärna, om ni har lust!
 
Allt som allt, måste jag säga att 2013 har varit ett fantastiskt bokår, och nu ser jag fram emot att 2014 ska bli minst lika bra!
 
 
 
 
 
 
 

2 kommentarer :

  1. Vilken tur att du bestämde dig gör att börja blogga. Det är jag glad för, gillar dina texter och ditt innehåll! Gott Nytt bloggår!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, snälla :-) Och ett Gott Nytt Bloggår till dig också!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...